Klaus Iohannis poate să răsufle ușurat. Justiția i-a dat dreptate, în ceea ce privește conflictul pe care l-a avut cu Agenția Națională de Integritate. Recursul acesteia în cazul său a fost respins de Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Cu siguranță că motivația acesteia va fi un element decisiv în a constata ”pe viu” dacă Justiția anului 2015 a atins maturitatea de a decide fără a se lăsa influențată de presiunea politică sau a funcției prezidențiale.
Este necesară delimitarea ICCJ, în cazul ”Iohannis”, de autoritatea lucrului judecat obținut în cauzele similare, cauze în care ANI a reușit să câștige.
De această dată, subiectul principal fiind chiar președintele țării, motivația acestei hotărâri definitive și irevocabile ar trebui explicată în amănunt, prin aceasta reușindu-se o detașare credibilă față de celelalte sentințe date în cazuri similare, sau aparent similare.
Mai mult, deja ”pisica moartă” se află în curtea ANI, o instituție care se dovedește a fi artificială, lipsit de performanțe notabile, făcută numai pentru a pedepsi plevușca și nicidecum peștii mari. O astfel de instituție, care se joacă cu destinul oamenilor, ar trebui să-și asume eșecurile într-un mod responsabil, așa cum și instanțele de judecată ar trebui puse să-și deconteze eșecurile, hotărârile definitive și irevocabile câștigate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, de exemplu.
Revenind la cazul Klaus Iohannis ar fi de reținut motivația cu ajutorul căreia ANI a încercat să-l înfunde și pe primarul Sibiului, ajuns între timp președintele României.
„În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Klaus Iohannis se află în stare de incompatibilitate, întrucât deține simultan atât funcția de primar al municipiului Sibiu, cât și calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu (începând cu 30.04.2009 și până în prezent) și SC Piețe SA (începând cu 5.08.2010 și până în prezent), încălcând dispozițiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003”, preciza atunci ANI.
Prin hotărârile Consiliului Local Sibiu nr. 144/30.04.2009 și nr. 231/19.07.2012, Klaus Iohannis a fost împuternicit ca reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Apă Canal SA Sibiu, iar începând cu data de 5 august 2010 a deținut și calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Piețe SA.
ANI menționa ca jurisprudență relevantă în materie rapoarte care au avut același obiect de evaluare, sentințele civile din 21.11.2012 — nr. 528/CA, nr. 529/CA, 532/CA și sentința civilă nr. 557/CA din 03.12.2012, privind mai mulți aleși locali (în categoria cărora intră și primarii) emise de Curtea de Apel Constanța, prin care s-a reținut existența stării de incompatibilitate, în sensul art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003”.
Ei bine, această decizie a instanței supreme poate să servească și celor care au pierdut procesele cu ANI, pe această speță a incompatibilității, care ar trebui să ceară, prin revizuire, modificarea sentințelor date în defavoarea lor.
Deja procesul acesta ne face să fim convinși că ANI se află într-o gravă situație de credibilitate, atâta timp cât ea singură a încercat să invoce ca autoritate a lucrului judecat procesele câștigate la Curtea de Apel Constanța, chiar dacă la o altă instanță de același rang, Curtea de Apel din Alba Iulia, a pierdut în favoarea lui Klaus Iohannis.
”Apele au fost alese”, Klaus Iohannis a ieșit cu fața curată, cu un mesaj puternic adresat, de această dată, oamenilor politicii, de genul: ”Dacă vă cheamă Justiția să clarificați o serie de bănuieli legate de respectarea legii, nu tărăgănați, mergeți imediat în instanțe și dovediți-vă nevinovăția”.
Este acel impuls care îl propulsează pe Klaus Iohannis în zodia sa norocoasă, oferindu-i nu numai liniștea necesară concentrării asupra îndeplinirii proiectului său prezidențial, cât mai ales și forța catalizatoare, care îi va crește și mai mult încrederea poporului său în el, ținându-l astfel ”aproape de popor”.