Specialiștii recomandă ca nou-născutul să fie pus la sân cât mai repede după naştere, în prima jumătate de oră în sala de naştere sau cel mult după o oră de la venirea pe lume a copilului. Chiar dacă mama are lapte puţin, acesta este de ajuns pentru nou-născut, dacă acesta suge frecvent (8-12 ori pe zi). Alăptarea nelimitată, ziua şi noaptea, “la cerere” este secretul unei producţii optime de lapte şi al unei alăptări cu succes.Cu cât bebelușul suge mai mult cu atât se produce mai mult lapte.
La început, bebelușul trebuie alăptat din ambii sâni (1-2 săptămâni) şi mama trebuie încurajată să lase copilul să termine suptul la un sân, pentru că laptele gras vine la urmă şi apoi să-l pună şi la celălalt sân dacă copilul mai vrea să sugă, data următoare începe suptul cu sânul cu care a terminat înainte.
De asemenea, mama trebuie să știe că după naştere copilul poate să fie somnoros, dacă nu se trezeşte după 5 ore, trebuie trezit şi pus la sân. După această fază de “depresie” după naştere, urmează perioada de “reactivitate”, când copilul se trezeşte şi vrea să sugă frecvent, la 1– 1 ½ ore (mai ales a doua zi după naştere).Dacă condiţiile din spital permit, copilul trebuie să stea într-un salon cu mama şi ziua şi noaptea. Dacă alăpteză noaptea luând copilul în pat, cu luarea măsurilor de siguranţă ca acesta să nu cadă, mamele pot adormi în timp ce copilul suge. Chiar dacă s-ar părea că aceste mame dorm mai puţin decât cele care îşi dau copilul pe secţia de nou-născuţi, somnul lor este mai adânc şi mai odihnitor datorită hormonilor care se produc noaptea (în cantitate mai mare) când suge copilul şi nu sunt expuse nici la pericolul angorjării sânilor.
Mamele trebuie să evite folosirea tetinei și suzetei înainte de primul alăptat deoarece scade capacitatea copilului de a suge la sân și se reduce stimularea lactaţiei. Este bine și ca în primele zile să se evite completarea alimentației cu lapte praf sau ceai care interferează stabilirea şi menţinerea lactaţiei.
Succesul alăptării depinde de poziţia corectă în timpul alăptării, ataşarea corectă a copilului la sân (să prindă în gură ţesutul mamelonar care conţine sinusurile galactofore), astfel că alăptarea va fi o plăcere şi pentru mamă, fără durere şi tractarea mamelonului.