TATUAJ CARE ÎȘI SCHIMBĂ CULOAREA ÎN FUNCȚIE DE NIVELUL GLICEMIEI ȘI ALBUMINEI DIN SÂNGE, ÎN CURS DE DEZVOLTARE

Oamenii de știință germani au inventat un tatuaj care își schimbă culoarea în așa fel încât să reflecte fluctuațiile glicemiei și albuminei în sânge. Până în acest moment, tatuajul a fost testat cu succes doar pe pielea de porc, potrivit www.diabetes.co.uk.

Tatuajul, un prim pas pentru tehnologii viitoare care să ușureze viața pacienților cu diabet sau boli renale

Echipa de la Universitatea Tehnică din Munich, condusă de dr. Ali Yetesen,  a folosit o vopsea care își modifică culoarea și  care reacționează la schimbări în cazul a trei biomarkeri din fluidul interstițial: glucoza, albumina și pH-ul.

Glucoza în  lichidul interstițial scade și crește ca răspuns la fluctuațiile nivelului de glucoză din sânge.  Iar tatuajul reflectă aceste schimbări, prin schimbarea culorii de la galben la verde închis. 

Albumina este un marker pentru bolile de rinichi. Senzorul pentru albumină din tatuaj reacționează la prezența markerului căpătând culoarea verde. 

În cazul pH-ului, senzorul din tatuaj devine galben atunci când nivelul pH-ului este normal. 

Deocamdată, cerneala din tatuaj poate reveni la culoarea inițială numai în cazul senzorului pentru pH.  Însă oamenii de știință spun că studiul reprezintă un prim pas în dezvoltarea unor tatuaje viitoare care să ajute pacienții cu diabet sau boli renale să-și managerieze afecțiunile în timp real.