Ce prevede protocolul încheiat între USR şi PLUS. Cum vor fi desemnaţi candidaţii Alianţei 2020 la alegeri

Conducerile USR și PLUS au agreat, marți, ultimele modificări la protocolul de alianță politică, în urma deciziilor luate de Comitetul Politic al USR și Consiliul Național al PLUS, anunță cele două partide într-un comunicat de presă. ”În câteva zile va fi semnat actul prin care ia naștere formal „Alianța USR PLUS”. Având în vedere că înregistrarea unei alianțe politice necesită o procedură judiciară îndelungată, această alianță va fi dublată de o alianță electorală privind participarea la alegerile prezidențiale”, se precizează în sursa citată. Potrivit documentului, amendamentele propuse de USR la protocolul alianței au fost aprobate în totalitate, în vreme ce propunerea PLUS ca sondajele de opinie să nu constituie un criteriu pentru stabilirea candidaților comunic a fost respinsă.

Alianța USR PLUS anunță drept obiective: 

• Câștigarea alegerilor prezidențiale din 2019;
• Câștigarea de către candidații Alianței a unui număr cât mai mare de funcții elective în cadrul administrației publice locale, ca urmare a alegerilor locale din 2020
• Câștigarea de către candidații Alianței a celui mai mare număr de mandate de parlamentari, prin comparație cu ceilalți competitori, ca urmare a alegerilor parlamentare din 2020, astfel încât să formeze o coaliție de guvernare având prim-ministru un reprezentant al Alianței;
• Asigurarea guvernării României în perioada 2020-2024 și implementarea programului de guvernare al Alianței;
• Câștigarea alegerilor parlamentare organizate în 2024 și asigurarea guvernării României în perioada 2024-2028.

Potrivit protocolului de formare a alianței politice, va fi formată o Comisie de Politici Publice, având ca obiectiv elaborarea unor politici publice comune în următoarele domenii:

  • Reforma constituțională, asigurarea justiției independente și a statului de drept;
  • Educația și cultura;
  • Sănătatea și mediul;
  • Infrastructura;
  • Strategia de dezvoltare competitivă antreprenorială și industrială;
  • Eradicarea sărăciei și dezvoltarea rurală;
  • Politica externă și de apărare.

Modul de organizare a Alianței USR PLUS:

Principalele organe de decizie ale Alianței vor fi: • Copreședinții Alianței (președinții PLUS și USR);
• Comisia Națională de Coordonare, cuprinzând membrii Birourilor Naționale ale celor două partide;
• Comitetul Executiv, cuprinzând reprezentanți ai ambelor partide responsabili pentru implementarea deciziilor Comisiei Naționale;
• Comisia de Integritate, cuprinzând 3 membri ai PLUS, 3 membri ai USR și 1 membru independent, responsabilă pentru sancționarea încălcării standardelor de integritate prevăzute prin protocolul de asociere.

Candidații comuni ai Alianței USR PLUS

Alianța va propune candidați comuni pentru toate cele trei rânduri de alegeri din 2019 și 2020. Pentru alegerile prezidențiale din 2019, candidatul pentru demnitatea de președinte al României va fi Dan Barna, care va candida în tandem cu Dacian Cioloș, ca propunere pentru demnitatea de prim-ministru; Pentru alegerile locale din 2020, Alianța va desemna candidați comuni pentru funcțiile de primar, președinte al consiliului județean și primar general al municipiului București, stabiliți în baza negocierilor sau, în lipsa unui acord, prin alte mijloace, precum alegeri interne la care vor participa toți membrii PLUS și USR sau sondaje de opinie; De asemenea, Alianța va propune liste comune de candidați pentru consiliile locale și județene, cuprinzând candidați desemnați anterior de fiecare partid. Pozițiile eligibile pe liste vor fi distribuite prin negocieri sau, în lipsa unui acord, conform unor sondaje de opinie; Pentru alegerile parlamentare din 2020, Alianța va propune liste comune de candidați atât pentru Senat, cât și pentru Camera Deputaților, cuprinzând candidați desemnați anterior de fiecare partid. Pozițiile eligibile pe liste vor fi distribuite prin negocieri sau, în lipsa unui acord, conform unor sondaje de opinie.

Integritate

Desemnarea candidaților Alianței se va face în baza principiului competenței și sub condiția asumării respectării statutelor ambelor partide, a Codului Etic al PLUS și a Regulamentului de Admitere a Membrilor USR. Nu vor putea fi desemnate drept candidați ai Alianței persoane trimise în judecată, fără a fi intervenit între timp o decizie definitivă de achitare sau încetare a urmăririi penale sau a procesului penal, sau persoane care au suferit condamnări penale definitive pentru infracțiuni săvârșite cu intenție. De asemenea, nu vor putea fi desemnate drept candidați ai Alianței persoane care au avut calitatea de lucrători activi sau colaboratori ai Securității sau, majore fiind, au semnat un angajament cu Securitatea înainte de 1990 sau au în prezent calitatea de lucrători activi/colaboratori/informatori ai unui serviciu de informații sau persoane care promovează violența, ideologii totalitare, discriminarea de gen, anarhismul, rasismul, șovinismul, separatismul etnic sau teritorial și orice alte idei ori acțiuni extremiste. Suntem convinși că formarea Alianței USR PLUS va putea reseta scena politică din România și va da posibilitatea punerii în aplicare a ideilor USR PLUS atât la nivel local, cât și la nivel național. Avem nevoie alături de noi de cât mai mulți oameni care vor să se implice în schimbarea României.

Lansarea campaniei de strângere de semnături

Miercuri, 7 august, la ora 11:00, în zona fântânii din Piața Universității, USR PLUS vor lansa campania de strângere de semnături pentru candidatura lui Dan Barna la alegerile prezidențiale. (sursa: www.g4media.ro)