Sistemul de transfuzii va fi reorganizat, declarară ministrul Sănătății. Un proiect de ordonanță de urgență prin care este creată baza legală, se află în transparență decizională, pe site-ul ministerului. Iar experți ai Comisiei Europene au venit la București să elaboreze un plan de acțiune pentru reorganizare. În acest sens a fost organizat un seminar, în cadrul căruia reprezentanții centrelor de transfuzii din România trebuie să prezinte experților internaționali care sunt problemele cu care se confruntă. După două zile de discuții se va stabili o strategie comună, iar soluțiile identificate vor fi implementate cu fonduri europene, spune ministrul Sănătății.
„Știam și înainte de aderarea României la Uniunea Europeană că sunt probleme semnficative în ceea ce privește sistemul de transfuzii și am fost foarte triști și un pic supărați că aceleași probleme au fost confirmate și de auditul din 2017. (…) În mod clar, sistemul de transfuzii din România nu e aliniat cu ceea ce prevede legislația europeană la capitolele siguranță și calitate. Principii de care toți cetățenii Uniunii Europene ar trebui să beneficizieze”, a declarat Stefaan van der Spiegel, șeful sectorului „Substanțe de Origine Umană” din cadrul Departamentului de Sănătate și Siguranță Alimentară al Comisiei Europene.
Acesta a adăugat că instituția europeană ar fi putut să se adreseze tribunalului din această cauză, dar a decis să spirjine România să redreseze sistemul, în loc să o dea în judecată, din două motive.
„Cei doi factori pe care i-am menționat sunt, pe de o parte, deschiderea și curajul de care ați dat dovadă să recunoașteți problemele și să începeți să lucrați pentru a le rezolva. Al doilea factor se referă la oamenii foarte dedicați și motivați din sistem, care chiar își doresc ca sistemul de transfuzii să funcționeze, în beneficiul cetățenilor. De aceea am decis că ne dorim cu adevărat să vă ajutăm”. a declarat reprezentantul Comisiei Europene.
„Noi avem astăzi experți tehnici, avem reprezentanții Comisiei Europene tocmai pentru a spune „în centrul regional Timiș este nevoie de cinci unități de transfuzie, este nevoie de 20 de oameni, este nevoie de 10 caravane „. , a spus Sorina Pintea.
Care sunt problemele sistemului
Există patru tipuri de probleme în ceea ce privește sistemul de transfuzii din țara noastră, spune Sorina Pintea .
„Probleme legate de infrastructură, dotare și resurse umane. Al patrulea, nu mai vorbim, probleme de finanțare. Dar nu neapărat probleme de finanțare a activității, ci legate de numărul de persoane care lucrează într-un centru de transfuzii, pentru că, pentru a putea avea un centru de transfuzie performant e nevoie de personal care să asigure și continuitate acolo, adică sâmbătă, duminică”, a spus Sorina Pintea.
Totodată, a mai subliniat ministrul,locațiile în care funcționează centrele de transfuzii sunt nepotrivite pe alocuri desfășurării acestui tip de activitate.
„Aceste centru nu au mai fost dotate cu aparatură performantă de aperoximativ 10 ani. Apoi, resursa umană. S-a tot redus numărul de personal în aceste centre, fără să se țină cont de nevoia de sânge din județele respective, pentru că vorbim despre centre județene și centre regionale”, a declarat Sorina Pintea.
Nici la capitolul stocare nu stăm bine. „Din păcate, capacităţile de stoc şi de depozitare a sângelui nu sunt suficiente”, a precizat ministrul.
Ministrul Sănătății spune că s-a discutat și creșterea sumei primite de cei care donează
„Uniunea Europeană încurajează donarea sângelui. În România se recompensează acest act. Recompensăm, cum ar veni, lipsa de la locul de muncă pentru a putea veni la centrul de donare. Am discutat inclusiv creşterea valorii acestor tichete, astfel încât să ajungem la o sumă corespunzătoare, care să compenseze timpul de muncă pe care îl pierde un donator”, a spus Sorina Pintea.