Moțiunea de cenzură a ajuns să fie o bilă neagră, atât în mâinile opoziției, cât și în mâinile celor aflați la Putere. Opoziția se împiedică de un ciot, acela fiind totuși unul viguros, chiar dacă măsoară doar 6% în ultima evaluare a electoratului, avându-l pe Victor Ponta cu al său Pro România în cauză. Liderul noului partid, desprins din trupul PSD, vrea să joace tare, o ultimă carte de care este conștient că va depinde viitorul imediat al Pro România. Ușile în politică nu trebuie trântite mai spune ”Micul Titulescu”, acum când se vede obligat de cursul vieții politice să lupte umăr la umăr cu dușmanii săi de ideologie, PNL și USR, împotriva celor din tulpina cărora a încolțit, PSD. Această mare confuzie nu face altceva decât să mențină bulversarea sub formă de caracteristică fundamentală a timpului prezent. TRăim în confuzie și producem confuzie. Nimic nu se mai leagă, nimic nu mai capătă consistență. Suntem în mijlocul fluid al drumului, un fel de noroi vâscos, din care nu mai putem ieși, fiecare pas al nostru se prelinge în pașii celor de lângă noi, vitregindu-ne de personalitatea care ar trebui să ne scoată în față sau să ne ascundă în marea masa a anonimatului.
Încremenirea în fiecare proiect politic al actorilor de pe scena de azi a Parlamentului ne face să ne mișcăm printre statuile de piatră, fără a avea, la rândul nostru, șansa pasului făcut înainte. Nu ne mai lăsăm subjugați de logica pasului înapoi, nu mai suntem în stare să dansăm tango sau bătuta pe loc, dansul care de mii de ani ne-a scos din impas și ne-a apropiat din ce în ce mai mult de coborâre în pământ, încetul cu încetul, cu fiecare pas înfundat în țărâna astfel bătătorită. Fără prea multă meditație putem constata că ne aflăm, la rândul nostru, împietriți, de această data în propria noastră neputință. Refuzul lui Victor Ponta de a-l recunoaşte pe Ludovic Orban în postura celui care vine să salveze România cu mâinile goale, zdruncină din temelie jocul și așa lamentabil al acestei opoziții care mai mult nu vrea decât poate să asigure alternanța la guvernare. Chiar și așa situație devine din ce în ce mai critică atâta timp cât ALDE nu mai este acel partid ”bun tovarăș de drum”, pe care se poate miza, după cum dorește și își asumă cuvântul dat, liderul Călin Popescu Tăriceanu. Cinci parlamentari au evadat deja din plutonul celor 30 de voturi ale ALDE, voturi care fac aproape imposibilă aritmetica lui Ludovic Orban, de a aduna 233 de voturi în favoarea moțiunii de cenzură. Chiar dacă totul se poate întâmpla la limită, chiar dacă o moțiune de cenzură nu impune ca PSD să demonstreze că are un număr suficient de voturi care să-i asigure liniștea la guvernare, ea obligă opoziția să demonstreze că are acele 233 de voturi, necesare schimbării guvernului, Și nu doar atâta. Concomitent cu acest demers legal este nevoie de depunerea în Parlament a unui program de guvernare și a unei formule guvernamentale, după ce președintele în urma consultărilor cu partidele din opoziție va desemna un candidat la funcția de prim ministru.
Chiar dacă Victor Ponta va vota, în cele din urmă, moțiunea de cenzură, el poate deveni cocoș în acest moment, când va refuza să voteze orice fel de program de guvernare sau orice fel de guvern. Un vot negativ asupra primului guvern al opoziției, va duce înspre cealaltă capcană a alegerilor anticipate, atât de visate de USR și de Dan Barna, care, iată, dacă Ludovic Orban nu va fi ajutat de dușmanul său de moarte Victor Ponta, se pare că șansele maxime va avea proiectul lui Dan Barna, considerat încă greu de atins.
În tot acest timp la guvernare rămâne Viorica Dăncilă până când va avea cui să predea guvernarea.
În cazul în care moțiunea de cenzură va avea soarta tuturor moțiunilor de cenzură marca ”Ludovic Orban” atunci decontul acestui nou eșec va influenţa nu numai destinul actualei conduceri PNL cât mai ales și zestrea de procente a candidatului la președinție, Klaus Werner Iohannis, cel care este perceput ca fiind principalul ațâțător de foc, destabilizator al scenei politice și nu numai.
Pentru PSD o eventuală salvare din fața acestei iminente moțiuni de cenzură ar putea să fie relansarea partidului în ochii românilor, mult prea sensibili la victimizarea unora, decât la aroganța și bădărănia altora, ale căror sloganuri nu contenesc să se refere la salvarea țărișoarei, la vindecarea românului de ciuma roșie!
În joc astăzi va intră și CCR care îl va trage din nou de urechi pe Klaus Werner Iohannis, pentru aceleași încălcări ale Constituţiei, mutând din nou pisica moartă în poalele prezidențiale.
ADI CRISTI