Anual, numai în țările cu venituri mici și medii, sunt înregistrate 2,6 milioane de decese din cauza problemelor ce țin de siguranța pacienților, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Asta înseamnă că, în fiecare minut, cel puțin cinci oameni mor din cauza unor erori în timpul primirii asistenței medicale. Cele mai multe dintre aceste decese ar putea fi evitate, transmite organizația.
„Avem nevoie de o cultură a siguranței pacientului care să promoveze parterneriatul cu pacientul, să încurajeze raportarea erorilor medicale și învățarea din greșeli. Și care să creeze un mediu fără învinuiri, în care angajații din sănătate să fie împuterniciți și antrenați să reducă erorile”, transmite Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.
Potrivit datelor OMS, patru din fiecare 10 pacienți tratați în cabinetele medicilor de familie și în ambulatorii au de suferit. Cele mai dăunătoare erori în aceste situații au legătură cu diagnosticul, prescripția și folosirea medicamentelor.
Totodată, la nivel mondial, procedurile chirurgicale nesigure cauzează complicațiii în cazul a până la 25% dintre pacienți. Ceea ce duce, în fiecare an, la 1.000.000 de decese în timpul sau imediat după o procedură chirurghicală.
„Organizația Mondială a Sănătății face apel la țările din întreaga lume să ia măsuri urgene pentru a reduce prejudiciile aduse pacientului. Siguranța pacientului și calitatea sistemului de îngrijiri sunt esențiale pentru a livra servicii de sănătate eficiente”, transmite Organizația Mondială a Sănătății, cu prilejul Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului.