Ghimbirul (Zingiber officinale) este o plantă originară din Asia. Rădăcina, sau rizomul, este cea mai utilizată parte a plantei de ghimbir în terapie. Aceasta are aspect noduros, de culoare maroniu deschis iar miezul este galben. Rădăcina sa este bogată în uleiuri volatile, de unde mirosul şi aroma caracteristice, şi se consumă crudă, gătită în mâncăruri sau sub formă de ceai de ghimbir. În ţări precum Canada, Australia, America sau Jamaica se consumă berea de ghimbir, băutură fără alcool. Ceaiul de ghimbir proaspăt are gust iute, aroma sa caracteristică fiind mai puţin pregnantă. Ceaiul de ghimbir este utilizat cu scop medicinal simplu sau împreună cu alte plante.
Ghimbirul este un condiment preţios în Asia. El a fost introdus în Europa odată cu dezvoltarea navigaţiei, provenind din India. În Europa îl întâlnim în bucătăria ungurească ca şi condiment pentru aromatizat fripturile. În prezent, datorită uşurinţei cu care se realizează comerţul, îl întălnim în orice gospodărie
Ceai de ghimbir – Beneficii
1. Efectul antiinflamator
Ghimbirul este bogat în gingerol, un complex de substanţe organice, ce îi imprimă proprietăţile farmacologice. Unul dintre efecte este cel antiinflamator. Complexul gingerol mediază enzimele responsabile de sinteza compuşilor cu rol proinflamator, rezultatul fiind diminuarea inflamaţiei, a durerii şi a febrei.
Datorită acestor proprietăţi, ghimbirul este asociat cu diminuarea inflamaţiei la nivelul articulaţiilor şi a durerii cauzate de aceasta. Conform unui studiu realizat de Universitatea din Miami, pacienţii ce sufereau de osteoartrită localizată la nivelul genunchiului ce au băut ceai de ghimbir timp de 6 săptămâni au observat ameliorarea durerii şi îmbunătăţirea mobilităţii. În acest sens amestecul de ghimbir, scorţişoară, ulei din seminţe de susan şi răşină de mastic aplicat local ameliorează simptomele osteoartritei.
Efectual antiinflamator ajută femeile în perioada menstruaţiei, alungând durerile asemenea unei comprimate de ibuprofen. O cana de ceai de ghimbir în primele 3 zile de menstruaţie reduce semnificativ durerile.
Şi sportivii pot beneficia de proprietăţile acestei plante. Ceaiul de ghimbir administrat înainte de exerciţiile fizice previne febra musculară.
2. Efectele asupra sistemului digestiv
Studiile au demonstrat că ghimbirul ameliorează greaţa asociată răului de maşină, chimioterapiei şi sarcinii. O cană de ceai de ghimbir dimineaţa înlătură greţurile (dar nu şi episoadele de vomă) şi poate fi folosită cu succes împreună cu medicaţia antiemetică. Totuşi se recomandă administrarea ceaiului de ghimbir cu prudenţă la femeile însărcinate deoarece nu se cunosc în totalitate efectele substanţelor active asupra fătului. În acest caz este de preferat să consultăm un medic.
În Asia ghimbirul este popular nu doar sub formă de condiment ci şi ca aperitiv. Acest fapt nu este unul întâmplător deoarece ghimbirul grăbeşte digestia şi favorizează absorbţia substanţelor nutritive în corp. De asemenea, nivelul zahărului în sânge scade până la valori normale dacă vom consuma ghimbir după masă.
Consumul de ghimbir are efect carminativ. Ghimbirul împiedică acumularea de gaze, fapt ce nu este numai neplăcut ci şi periculos pentru organele interne, şi ajută la eliminarea lor.
3. Efectele asupra sistemului vascular
Ghimbirul, pe lângă capacitatea sa de a reduce nivelul zahărului din sânge, reduce şi nevelul colesterolului ”rău” (LDL) prevenind depunerea sa pe vasele de sânge. De asemenea previne formarea de cheaguri şi facilitează transportul oxigenului spre organele vitale. Compuşii organici din această plantă facilitează circulaţia sanguină prin lubrifierea vaselor de sânge. Unul din beneficii este chiar efectul afrodisiac, sângele circulând cu uşurinţă inclusiv în organele sexuale.
4.Previne cancerul
Gingerolul, acelaşi complex de substanţe active cu rol antiinflamator, poate preveni diverse tipuri de cancer. Datorită efectelor pozitive deja cunoscute asupra sistemului digestiv, cercetătorii au studiat efectele gingerolului asupra pacienţilor ce prezentau risc de cancer la colon. S-a descoperit că gingerolul are efecte pozitive asupra celulelor colonului, observându-se diminuarea numărului de celule cu potenţial carcinogen. Alt studiu asupra cancerului ovarian a demonstrat că gingerolul promovează apoptoza celulelor cancerigene, fără a ataca celulele sănătoase.
5. Detoxifierea organismului
Acest proces este datorat încălzirii organismului şi apariţia transpiraţiei. Astefel organismul elimină toxinele. Persoanele ce consumă o cană de ceai de ghimbir regulat vor elimina prin transpiraţie un compus numit dermidicin. Acesta formează un film protector pe piele cu proprietăţi antibacteriene şi antivirale. Ce este surprinzător este că acest film protector este alcătuit dintr-un şir de proteine nemaiîntâlnit până acum. Efectul antibacterian se mai poate manifesta şi la nivelul aparatului respirator, ferindu-ne de gripă şi viroze.
Procesul de îmbătrânire ne afectează pe fiecare în parte dar pierderea treptată a funcţiilor cerebrale este o sursă de îngrijorarea pentru specialiştii în domeniul medical. Ghimbirul, fiind o plantă bogată în antioxidanţi a reprezentat motiv de studiu pentru cercetători. Aceştia au observat că participanţii la studiu care au consumat ceai de ghimbir au prezentat îmbunătăţirea memoriei de lungă şi scurtă durată.
6. Tratament în răceală
Cea mai comună întrebuinţare a rizomului de ghimbir este în tratamentul răcelii. Efectele antibacterian şi antiinflamator sunt cel mai bine exploatate în timpul răcelii. Ceaiul de ghimbir asociat cu lămâia îmbunătăţeşte respiraţia şi ajută sistemul imunitar în lupta împotriva răcelii. Putem îndulci ceaiul cu miere şi îl putem aromatiza cu scorţişoară pentru efectul antiviral.
Ceai de ghimbir – Contraindicaţii
Deşi efectele consumului de ceai de ghimbir sunt, în special, benefice, excesul de ceai are câteva efecte adverse. Doza recomandată unui adult sănătos este de 40-60 de grame de ghimbir într-un litru de apă.
Se menţionează că:
- persoanele ce suferă de afecţiuni renale ar trebui să consume cu atenţie ceai de ghimbir;
- poate provoca vărsături şi diaree dacă este consumat în cantităţi mari;
- consumat seara poate produce insomnii;
- trebuie administrat cu prudenţă femeilor însărcinate;
- poate interacţiona cu medicaţia pacienţilor hipertensivi;
- poate avea efecte metabolice asupra zahărului din sânge (atenţie sporită la diabetic).
Ceai de ghimbir – Atenționări speciale
- Poate produce scăderea presiunii arteriale atât prin substanțele sale active cât și prin interacțiunea sa cu medicamentele utilizate împotriva hipertensiunii arteriale. Acest efect advers poate duce în timp la dereglarea bătăilor inimii, înrăutățind problemele cardiovasculare.
- Poate avea efect laxativ, conform unui studiu realizat de Universitatea din Maryland. Consumul exagerat de ghimbir grăbește eliminarea resturilor alimentare din intestine.
- Poate fi contraindicat în sarcină deoarece poate mări riscul de avort spontan sau naștere prematură. Femeile care au suferit hemoragii la naștere sunt sfătuite să evite consumul de ceai de ghimbir o perioadă.
- Poate intensifica sângerările deoarece gingerolul în cantitate mare subțiază sângele.
- Poate interacționa cu medicația diabeticilor potențându-i efectul. În această situație concentrația zahărului din sânge poate scădea sub valorile dorite.
- Poate irita pielea, cavitatea bucală și ochii în alergii. Pielea se poate inflama și înroși iar la nivelul ochilor putem simți iritare sau mâncărimi.
- Intensifică secreția sucului pancreatic. Acest efect advers este dăunător dacă consumăm ceai de ghimbir pe nemâncate sau nu luăm masa la scurt timp după ce am băut ceaiul. Secreția de bilă va păcăli stomacul iar acesta va începe digestia propriu-zisă. În scurt timp putem acuza discomfort iar pe o perioadă lungă de timp pot apărea patologii precum ulcerul sau gastrita. (sursa: www.newsmed.ro)