Iohannis a declarat că un guvern demis de drept în Parlament nu poate face o propunere de comisar european

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că un guvern demis de drept în Parlament nu poate face o propunere de comisar european, în contextul în care nu va avea niciun rol în viitoarea Comisie Europeană.

„Este din partea noastră, din păcate, un blocaj, care se numeşte Guvernul Dăncilă. (…) Eu o să mă opun ferm la aşa ceva, fiind că un guvern care a fost demis de drept în Parlamentul României nu poate să facă propunere în numele României pentru următorul mandat al Comisiei, în care, cu certitudine, acest guvern nu va avea niciun rol”, a spus şeful statului înainte de reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

El a menţionat că nu va discuta cu oficialii de la Bruxelles despre posibile propuneri pentru postul de comisar.

„Dar îi voi spune foarte clar doamnei preşedinte ales (al Comisiei Europene – n.r.), că nu pot să accept ca un guvern demis să facă o propunere care să fie şi acceptată, iar despre portofoliu, eu am mai discutat cu doamna von der Leyen, care m-a asigurat că portofoliul care a fost alocat pentru România rămâne valabil şi nu am niciun motiv să cred că acum apar schimbări unilaterale”, a adăugat preşedintele.

Şeful statului a avut o scurtă întâlnire cu noul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la sosirea la Consiliu.

„O să mai avem cel puţin o întâlnire în marja Consiliului de astăzi, de mâine. O să discut cu doamna von der Leyen”, a mai spus Iohannis.

El a subliniat că nu există nici măcar o discuţie pe o rocadă de portofolii în Comisia Europeană.

Iohannis a arătat că varianta ideală ar fi ca preşedintele ales al Comisiei Europene să aştepte instalarea Guvernului de la Bucureşti.

„Sper să înţeleagă toate părţile implicate, în speţă Parlamentul României, că nu putem să ne jucăm cu regulile democraţiei. Cum ar fi asta, să existe un prim-ministru desemnat şi să nu se discute în Parlament noul guvern? Este un scenariu greu de imaginat, care sper să nu devină realitate”, a subliniat Iohannis.

Despre posibilitatea ca PSD să blocheze un vot al noului guvern până după primul tur al alegerilor prezidenţiale, şeful statului şi-a exprimat speranţa că acesta este doar „un scenariu”.

„Dar dacă vorbim despre PSD în ultima vreme, din păcate, este greu de făcut previziuni”, a mai arătat Iohannis.

El a menţionat că nu poate împiedica fizic Guvernul Dăncilă să scrie o scrisoare la Bruxelles, dar poate să intervină să nu fie acceptată o propunere de comisar venită din partea unui Executiv care şi-a pierdut şi „legitimitatea politică, şi legitimitatea constituţională”.

Şeful statului a indicat că propunerea de comisar european făcută de Guvernul Dăncilă a fost respinsă încă de la început.

„Eu sper să nu ajungem în situaţia care este total de nedorit, să nu se poată progresa pe formarea Comisiei din cauza României. Eu sper să avem suficientă luciditate în Parlament ca să mergem într-un ritm suficient de bun cu aceste proceduri de formare a noului Guvern”, a conchis Iohannis. AGERPRES