Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Executivul a propus un plan alcătuit din 10 acțiuni menite să îmbunătățească alimentația și aprovizionarea cu apă potabilă în școli și grădinițe. Acestea ar urma să fie implementate pe parcursul următoarelor 12 luni. Acțiunile au fost prezentate joi, 31 octombrie, de Secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu, informează MOLDPRES.
Printre acțiunile care urmează a fi întreprinse se numără ajustarea meniului-model național recomandat copiilor și elevilor, înăsprirea sancțiunilor în cazul încălcării normelor privind alimentația copiilor și eficientizarea procedurilor de achiziții publice ale alimentelor.
„Lucrurile trebuie schimbate rapid. Planul presupune zece măsuri imediate și decisive pentru a elimina corupția, neglijența și nepăsarea care au dus la situația creată. Ne propunem să creștem semnificativ gradul de responsabilitate a celor care se fac vinovați de această situație. Vom implementa mai multe modalități simple prin care părinții vor putea sesiza organele competente în cazul în care vor fi martorii unor abateri, nereguli sau cazuri de corupție”, a afirmat Andrei Spînu.
Potrivit lui, urmează a fi operate modificări în hotărâri de guvern, astfel încât operatorii economici, fondatorii și administratorii nominali ai acestora să fie incluși în lista de interdicții la achizițiile publice în cazul în care aceștia nu și-au îndeplinit obligațiile asumate în cadrul procesului de achiziție.
„Toți doritorii de a participa la achiziții publice vor trece prin acest filtru. Vom eficientiza procedura de achiziții, astfel încât managerii instituțiilor de învățământ să se preocupe de calitatea alimentației și mai puțin de birocrația care se impune prin acest proces. Vom elabora caietul de sarcini-tip, cât și reglementările tehnice standardizate pentru achiziționarea produselor alimentare conform standardelor de calitate specifice pentru copii și elevi. Acest lucru va impune standarde mai riguroase și uniforme pentru produsele achiziționate, fapt care va spori calitatea alimentației. Vom pilota achizițiile publice centralizate pentru produsele alimentare și apă potabilă. În acest sens procesul de achiziții va putea fi gestionat de persoane responsabile, cu pregătirea necesară să asigure un proces integru și competitiv”, a precizat Secretarul general al Guvernului.
Totodată, responsabilii își propun să sporească investițiile pentru a asigura alimentarea cu apă potabilă prin instalarea dozatoarelor în instituțiile care se confruntă cu asemenea necesități.
Planul de acțiuni a fost elaborat în urma mai multor consultări inclusiv cu autoritățile publice responsabile, părinții, autoritățile locale, partenerii de dezvoltare și cu reprezentanți ai societății civile. Planul va fi făcut public, iar cei interesați vor putea veni cu propuneri de îmbunătățire a acestuia.
Potrivit datelor oficiale, în anul 2019, pentru alimentația copiilor în școli și grădinițe a fost alocată suma de 1 mlrd 251 mln lei.