Breaking News

Un autor şi editor suedez de origine chineză, aflat în prezent într-o închisoare din China, a fost recompensat cu prestigiosul premiu suedez Tucholsky

Un autor şi editor suedez de origine chineză, aflat în prezent într-o închisoare din China, a fost recompensat luni cu prestigiosul premiu suedez Tucholsky, acordat scriitorilor persecutaţi, ameninţaţi sau exilaţi, relatează dpa.

Gui Minhai a fost recompensat ‘pentru munca sa neobosită pentru cuvântul liber’ de către filiala suedeză a organizaţiei internaţionale a scriitorilor PEN International.

Gui, care s-a născut în China, dar are în prezent doar cetăţenie suedeză, a fost unul dintre editorii care au avut legătură cu o fostă editură din Hong Kong ce a atras mânia autorităţilor de la Beijing după publicarea unor cărţi controversate despre lideri chinezi.

Cărţile au fost interzise şi editorii au fost reţinuţi de autorităţile chineze.

Gui Minhai a dispărut în 2015 în timp ce se afla în vacanţă în Thailanda. La începutul anului 2016, el a apărut la televiziunea de stat chineză şi a recunoscut că a părăsit China fără să fi executat o pedeapsă de doi ani cu suspendare pentru rolul său întru-un accident de maşină soldat cu morţi petrecut în urmă cu peste un deceniu.

După executarea acestei sentinţe, el a fost din nou arestat şi închis în China, în ianuarie 2018, în timp ce călătorea cu doi diplomaţi suedezi pentru o programare la medic la Beijing.

În februarie 2018, el a participat la un interviu considerat înscenat, în care critica Suedia pentru utilizarea cazului său pentru ‘câştiguri politice’.

Premiul Tucholsky urmează să fie prezentat pe 15 noiembrie de Ziua Scriitorului Întemniţat, a spus PEN. Un scaun gol va marca absenţa lui Gui.

Premiul a fost numit în onoarea scriitorului german Kurt Tucholsky, care, în 1930, era refugiat în Suedia. Cărţile lui au fost arse în Germania nazistă. El s-a sinucis în 1935, când Suedia a respins cererea sa de azil politic. AGERPRES