Ministerul Educaţiei şi Cercetării precizează, marţi, că rectificarea bugetară negativă nu va afecta activitatea curentă a sistemului de educaţie, existând fonduri suficiente pentru susţinerea cheltuielilor operaţionale, „aşa cum au fost planificate”.
„Proiectul „România modernă, România digitală”, anunţat de fostul ministru al Educaţiei, a fost introdus în bugetul ministerului pentru anul 2019, la titlul 58 – „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020″. Acest proiect era destinat schimbării sistemului de predare a lecţiilor, prin achiziţionarea de table inteligente şi de tablete. Proiectul în cauză, în valoare de 2 miliarde de lei, din care 400.000 de lei reprezintă cofinanţarea naţională, iar 1.600.000.000 lei reprezintă fonduri externe nerambursabile, nu a fost scris, şi cu atât mai puţin implementat. Prin urmare, pentru rectificarea bugetară, bugetul MEC a fost diminuat cu suma prevăzută pentru acest proiect nerealizat. Activitatea curentă a sistemului de educaţie nu este afectată, existând fonduri suficiente pentru susţinerea cheltuielilor operaţionale, aşa cum au fost planificate”, subliniază Ministerul Educaţiei.
Potrivit sursei citate, până în prezent nu a fost redactată şi aprobată cererea de finanţare.
Proiectul de rectificare bugetară prezentat de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a obţinut votul Biroului Executiv al PNL, a anunţat, la finalul şedinţei, preşedintele partidului, premierul Ludovic Orban.
Conform proiectului de Ordonanţă privind rectificarea bugetului pe anul 2019, publicat marţi de MFP, printre instituţiile în cazul cărora s-au diminuat creditele bugetare se află Ministerul Educaţiei, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor.
Deficitul bugetului general consolidat pentru anul 2019 se va majora la 4,3% din Produsul Intern Brut în urma celei de a doua rectificări bugetare, iar printre ministerele care vor primi fonduri suplimentare se află Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri.
Ţinta iniţială de deficit bugetar pentru anul în curs era 2,76% din PIB. AGERPRES