TESTELE HIV PENTRU ACASĂ ȘI CAMPANII ONLINE, PRINTRE MĂSURILE RECOMANDATE DE OMS ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA ACESTUI VIRUS

Organizația Mondială a Sănătății le propune statelor să își modifice abordarea în lupta împotriva HIV, în special în ceea ce privește testarea, pentru a face față unei modificări a acestei epidemii în lume. Astfel, OMS a lansat un ghid în acest sens.

Printre măsurile recomandate se numără implementarea, în toate țările, a unei strategii standard de testare pentru HIV, care să folosească trei teste reactive consecutiv. În prezent, statele unde numărul pacienților infectați era cel mai mare utilizau două teste consecutive. Noua abordare ar ajuta, însă, țările să obțină o acuratețe maximă în privința testărilor pentru HIV.

În plus, posibilitatea testărilor acasă ar putea crește numărul persoanelor dispuse să facă această analiză, în special în rândul celor aflați la risc.

Rețelele de socializare pot contribui la stabilirea mai exactă persoanelor aflate la ris. De exemplu, atunci când au fost testate 99 de persoane aflate în listele cu prieteni ai unui număr de 143 de pacienți infectați cu HIV, în Republica Democrată Congo, s-a descoperit că 48% dintre cei nou-testați aveau infecția.

Un alt pas recomandat îl reprezintă identificarea unor ”influenceri” care să transmită mesaje scurte sau clipuri pentru a consolida încrederea în testarea HIV și a convinge oamenii să își facă această analiză. De asemenea, încurajarea consilierilor să ia legătura online cu populația la risc a dat rezultate promițătoare în Vietnam.

Folosirea testelor duale HIV/sifilis în îngrijirea gravidei poate contribui la eliminarea transmiterii virusului de la mamă la copil, potrivit OMS. De asemenea, sunt încurajate abordări mai integrate pentru HIV, sifilis și hepatita B.

La sfârșitul anului 2018, în lume existat 37,9 milioane de oameni cu HIV. Dintre aceștia, 79% erau diagnosticați, iar 62% primeau tratament.