Periferia capitalei cehe Praga era sub ape marţi, după ploile diluviene şi inundaţiile care s-au soldat cu 11 morţi în Europa Centrală şi care au determinat evacuarea a peste 10.000 de persoane în Germania, relatează agenţia Reuters.
Şase persoane şi-au pierdut viaţa în Republica Cehă, unde a fost decretată stare de urgenţă. În Austria vecină, două persoane au murit şi alte două sunt date dispărute. S-au înregistrat, de asemenea, un mort în Polonia şi alţi doi la Günzburg, în sudul Germaniei, pe malurile Dunării.
În sudul şi în nordul Pragăi, suburbiile se află sub apă, fiind cele mai mari inundaţii din 2002, când s-au înregistrat 17 morţi şi pagube materiale evaluate la 20 miliarde de euro.
Digurile metalice instalate au împiedicat inundarea de către apele umflate ale Vltavei cartiere istorice ale oraşului Praga, introdus în patrimoniul mondial al UNESCO. În alte locuri au fost amplasaţi saci cu nisip care au împiedicat revărsarea apelor.
Potrivit previziunilor meteorologice, precipitaţiile puternice ar urma să se atenueze în Republica Cehă, dar vor continua să afecteze unele regiuni din Germania, Slovacia şi Ungaria în următoarele zile. Întreruperea navigaţiei fluviale luni pe unele tronsoane ale Dunării şi Rinului ar urma să fie prelungită cel puţin până joi. Traficul era în continuare întrerupt marţi pe Rin în amonte de Koblenz, în sudul Germaniei
SITUAŢIE DE URGENŢĂ în Ungaria din cauza riscului de inundaţii
Premierul ungar Viktor Orban a decretat situaţie de urgenţă din cauza nivelului ridicat al apelor Dunării, aceasta intrând în vigoare marţi, la prânz.Potrivit datelor primite din Austria, niveluri record sunt aşteptate pe Dunăre începând de miercuri, a declarat premierul în cadrul unei conferinţe de presă, după o întâlnire cu comisia guvernamentală care coodonează efoturile de protecţie de inundaţii.Situaţia continuă să se înrăutăţească, urmând să atingă apogeul la sfârşitul săptămânii, a declarat el, adăugând că „există şanse realiste să se menţină fluviul în matcă”.El a declarat că fondurile pentru inundaţii sunt disponibile şi că 8.000 de militari, 8.000 de membri ai personalului specializat în situaţii de urgenţă, 1.400 de experţi în managementul apelor şi 3.600 de poliţişti sunt gata să participe la operaţiuni.Premierul le-a cerut locuitorilor să coopereze cu autorităţile şi voluntarilor să participe la acţiunile de prevenire a inundaţiilor. El a sugerat că persoanele care locuiesc în zonele aflate în pericol de inundaţii ar putea fi evacuate, dar şi-a exprimat speranţa că acest lucru nu se va întâmpla.