Breaking News

În ţară sunt anunţate Coduri Portocaliu şi Galben de schimbare bruscă a vremii

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat  (SHS) a anunţat, pentru zilele de 5-6 februarie, în zonele de centru şi sud – Cod Portocaliu şi la nord – Cod Galben de schimbare bruscă a vremii, transmite MOLDPRES. 

Potrivit meteorologilor, în legătură cu deplasarea din vestul Europei a ciclonului atlantic, în perioada de referinţă, pe teritoriul Republicii Moldova se prevăd condiții meteo complicate. În ţară vor cădea precipitații sub formă de ploaie, cu trecere în ninsori puternice (7-17 l/m2), izolat foarte puternice (20-25 l/m2), pe firele electrice și crengi pe alocuri sunt posibile depuneri complexe. Pe arii restrânse pe drumuri se vor forma troiene, ghețuș.

De asemenea, în următoarele zile vremea se va răci accentuat. Datele SHS arată că pe 6-7 februarie,  temperatura medie zilnică va scădea cu 5-7°C.

În acest context, Inspectoratul Naţional de Patrulare (INP) avertizează participanţii la trafic să-şi adapteze, conform condiţiilor meteorologice, maniera de a conduce, ţinând cont de  carosabilul umed sau lunecos. “Pentru ca deplasarea să vă fie în siguranță și să ajungeți cu bine la destinație, programați-vă corect timpul și informați-vă despre condițiile meteo și starea carosabilului din zona care urmează să o tranzitați, accesând #InfoTrafic; echipați-vă autovehiculul cu pneuri corespunzătoare anotimpului, iar din portbagaj să nu lipsească o lopată și un săculeț cu nisip;  adaptați permanent viteza la condiţiile de drum; în cazurile în care partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă, viteza maximă admisă în afara localităților trebuie să fie mai mică cu cel puțin 20 km/h”, au explicat surse de la INP.

Totodată, poliţia atenţionează că în condiţii de ploaie sau ninsoare abundentă sunt interzise opririle și staționările pe traseele pe care se deplasează transportul public, pentru a permite desfăşurarea normală a traficului. “Folosiți atât sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare, pentru a vedea și a putea fi văzuţi în trafic. Dacă porniți la drum lung, ar fi de dorit să aveți rezervorul mașinii plin, apă pentru 24 de ore, alimente, o pătură caldă, termos cu ceai, telefonul mobil încărcat și, evident, trusa medicală”, a specificat Inspectoratul Național de Patrulare.

Pentru un trafic în siguranță, autorităţile îndeamnă populaţia să respecte aceste recomandări, iar în caz de necesitate să apeleze la cel mai apropiat echipaj de patrulare sau la Serviciul de urgenţă 112.

În caz de Cod Portocaliu condiţiile meteorologice prezintă pericol real, sunt prognozate fenomene periculoase de intensitate mare (vijelie, averse, descărcări electrice, grindină, ger, risc de inundaţii etc.), care pot influenţa negativ activităţile socio-economice, pot cauza daune materiale substanţiale şi victime omeneşti.