Breaking News

Ministerul Culturii face demersuri cu privire la situaţia terenului din localitatea Bran, pe suprafaţa căruia funcţionează Secţia Etnografică în Aer Liber, parte a Muzeului Naţional Bran

Ministerul Culturii şi-a exprimat încrederea, miercuri, că rezolvarea situaţiei juridice privind terenul retrocedat va conduce la o soluţie pentru protejarea patrimoniului cultural de la Secţia Etnografică în Aer Liber din Muzeul Naţional Bran.

„Ministerul Culturii face demersurile juridice necesare cu privire la situaţia terenului intravilan din localitatea Bran, pe suprafaţa căruia funcţionează Secţia Etnografică în Aer Liber, parte a Muzeului Naţional Bran. Ne exprimăm încrederea că rezolvarea situaţiei juridice privind terenul retrocedat va conduce la o soluţie privind protejarea patrimoniului cultural existent într-un spaţiu dedicat culturii tradiţionale”, precizează ministerul, într-un comunicat de presă transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, având în vedere importanţa deosebită a monumentelor de patrimoniu, secretarul de stat în Ministerul Culturii Liviu Brătescu a făcut o vizită la Bran pe 10 ianuarie.

Pe 13 ianuarie, la solicitarea lui Brătescu, a avut loc, la sediul Ministerului Culturii, o întrevedere cu reprezentanţii legali şi managerul muzeului, Mihail Ion Gorgoi, alături de reprezentanţii unuia dintre proprietarii – moştenitori ai terenului.

„În urma discuţiilor purtate, marţi, 14 ianuarie a.c., la sediul Muzeului Naţional Bran s-au prezentat reprezentanţii Biroului Executorului Judecătoresc şi avocatul unuia dintre moştenitori pentru a conveni asupra Somaţiei transmise la data de 07.11.2019 privind evacuarea imobilului teren situat în Bran, str. I.G.Stoian, în baza Dosarului de executare nr. 553/2019 aflat pe rolul Biroului Executorului Judecătoresc”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Potrivit sursei citate, în cursul anului 2019, Elena Maria Polizu Micşuneşti a transmis în atenţia Ministerului Culturii o înştiinţare privind intenţia de vânzare a cotei părţi de 1/3 din imobil. „Pentru anul 2020 nu s-a depus o noua înştiinţare de vânzare în vederea exercitării dreptului de preempţiune conform art. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările ulterioare”, precizează sursa citată.

Pe terenul în cauză, de 9.610 mp, se regăsesc 18 monumente de arhitectură populară, care au caracter unicat şi o vechime din secolele XVIII – XX şi care prezintă principalele tipuri de gospodării şi locuinţe, anexe gospodăreşti, construcţii economice şi instalaţii de prelucrarea lemnului şi a ţesăturilor de lână, acţionate hidraulic, şi împreună reliefează evoluţia arhitecturii populare tradiţionale din satele zonei Bran, în raport cu ocupaţiile de bază, creşterea vitelor şi lucrul la pădure, împletite cu agricultura, industria casnică de prelucrare a lânii şi meşteşugurile legate de prelucrarea lemnului.

În prezent, Ministerul Culturii face demersuri în vederea obţinerii unui punct de vedere din partea Ministerului Justiţiei.

Prefectul judeţului Braşov, Mihai Cătălin Văsii, a afirmat miercuri că a solicitat Ministerului Culturii, printr-o adresă trimisă marţi, să îşi exercite dreptul de preempţiune şi să cumpere terenul, retrocedat fostului proprietar, pe care a funcţionat Muzeului Satului Bran, astfel încât să se evite desfiinţarea acestei instituţii de cultură.

Angajaţii Muzeului Satului Bran au protestat, miercuri, pentru salvarea instituţiei, în contextul în care, dacă Ministerul Culturii nu va găsi o soluţie, acesta ar urma să-şi închidă porţile. AGERPRES