EconomicFeaturedFlux

IMM -urile afectate de criza COVID-19 au acces la finanţări nerambursabile de până la un milion de euro

Firmele mici şi mijlocii din România, care vor fi puternic afectate de criza COVID-19, au acces la finanţări nerambursabile cuprinse între 200.000 şi un milion de euro, în funcţie de dimensiunea afacerii şi tipul investiţiei, prin Programului Operaţional Regional POR 2.2, însă termenul de depunere a dosarelor ar trebui prelungit, arată consultanţii în fonduri europene.

„Considerăm că, în contextul epidemic actual este indicată prelungirea perioadei de depunere a proiectelor, ţinând cont că se solicită depunerea unor documente ce implică contactul cu autorităţile şi că nu toate autorităţile dispun de mijloace electronice de emitere a actelor oficiale. Recent, Comisia Europenă a decis şi relaxarea regulilor de ajutor de stat pentru a susţine companiile din statele membre afectate de criza COVID-19, dar şi economia în general. Astfel, Comisia a adoptat un cadru temporar pentru a permite statelor membre să acorde cinci tipuri de ajutoare de stat: granturi directe, avantaje fiscale selective şi plăţi în avans, garanţii de stat pentru împrumuturile contractate de companii de la bănci, împrumuturi publice subvenţionate pentru firme atât pentru capitalul de lucru, cât şi pentru investiţii, garanţii pentru băncile care direcţionează ajutorul de stat către economia reală, asigurarea creditelor la export pe termen scurt”, susţine Johannes Becker, partener al TPA România.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei de consultanţă şi audit, IMM-urile din România, care vor fi puternic afectate de criza coronavirus, au acces la finanţări nerambursabile între 200.000 euro şi un milion de euro, în funcţie de dimensiunea business-ului şi tipul investiţiei, dar trebuie să îşi pregătească atent dosarul, care să includă atât cererea de finanţare, planul de afaceri prin care estimează veniturile obţinute de pe urma investiţiei, cât şi o serie de declaraţii şi documente emise de autorităţi, nu toate uşor de obţinut prin mijloace electronice.

Primul apel pe axa POR 2.2 – IMM a fost deschis în 24 decembrie 2019 doar pentru IMM-urile din regiunile Nord-Est şi Vest şi se închide marţi, 24 martie 2020.

Al doilea apel a fost anunţat în data de 2 martie 2020 şi este disponibil pentru IMM-urile din regiunile Sud-Est, Sud Muntenia şi Sud-Vest Oltenia, iar antreprenorii pot cere în acest caz finanţare pentru proiectele lor de investiţii în perioada 4 mai – 4 iunie 2020.

În ceea ce priveşte alocările financiare pentru fiecare regiune, acestea sunt împărţite astfel: pentru Sud-Est (judeţele: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea) – suma de 27,9 milioane de euro, pentru Sud Muntenia (judeţele: Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi) – o valoare de 38,7 milioane de euro, respectiv pentru Sud-Vest Oltenia (judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) – un cuantum de 18 milioane de euro.

Toate proiectele vor putea fi depuse doar prin intermediul aplicaţiei MySMIS.

Conform regulilor de acordare a finanţărilor, în cadrul liniei de finanţare POR 2.2 – IMM, companiile mici şi mijlocii din foarte multe domenii de activitate pot obţine fonduri nerambursabile pentru a-şi construi sau extinde spaţiile de producţie sau servicii, precum şi pentru dotarea cu active corporale (echipamente şi utilaje), necorporale (patente, dar şi licenţe software sau alte asemenea active), inclusiv instrumente de comercializare online.

De asemenea, antreprenorii pot finanţa inclusiv cheltuielile de certificare sau recertificare a produselor, serviciilor, sistemelor de management al calităţii sau alte astfel de certificări, precum şi participările la târgurile internaţionale în calitate de expozanţi.

TPA este una dintre cele mai importante companii de consultanţă fiscală şi servicii de audit din Europa Centrală şi de Sud-Est.

TPA Group activează în 12 ţări (Albania, Austria, Bulgaria, Croaţia, Muntenegru, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia) şi are peste 1,500 de angajaţi în 30 de birouri. AGERPRES

Related Articles

Back to top button