Reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro miercuri la Bruxelles nu a condus la niciun acord cu Grecia, care „nu a acceptat” prelungirea programului de ajutor actual, susținut de creditorii ei, a anunțat o sursă guvernamentală greacă, citată de AFP.
„Acest Eurogrup nu a condus la un acord. Prelungirea memorandumului nu a fost acceptată”, a declarat această sursă, potrivit căreia negocierile vor continua „în vederea unui acord reciproc benefic” pentru cele două părți asupra viitorului finanțării, reformelor și datoriei Greciei.
Reuniunea extraordinară a miniștrilor de finanțe din zona euro a început în jurul orei 16.30 GMT pentru a încerca să se apropie punctele de vedere și examina planul Atenei pentru a se finanța pe termen scurt.
În timpul acestei reuniuni, Grecia, reprezentată de ministrul său de finanțe Yanis Varoufakis, „a susținut eșecul memorandumurilor”, acordurile încheiate începând din 2010 între Atena și troică (UE-BCE-FMI), bazate pe acordarea unui împrumut de 240 miliarde de euro în schimbul unei austerități drastice și unei lungi liste de reforme structurale.
Acest program ce urmează să se încheie la sfârșitul lunii februarie este contestat de noul guvern grec care îl face responsabil de explozia șomajului și sărăcirea populației, în ciuda unei anumite stabilizări a finanțelor țării și chiar dacă datoria publică continuă să atingă niveluri record, amintește AFP.
Potrivit sursei elene, Atena de asemenea „a pus în dezbatere” în timpul acestui Eurogrup „problema crizei umanitare și datoriei”.
Europenii vor să convingă Atena să ceară prelungirea programului actual, înainte de a examina soluții pentru reducerea datoriei, care reprezintă peste 175% din PIB-ul grec. Decizia trebuie luată nu mai târziu de 16 februarie, la o nouă reuniune a zonei euro, deoarece mai multe parlamente trebuie apoi să-și dea aprobarea.
Guvernul lui Alexis Tsipras refuză orice prelungire a programului actual și propune un plan alternativ de finanțare și reforme.