O nouă ședință a conducerii țării, în cadrul căreia a fost abordată situația actuală social-economică și epidemiologică

Premierul Ion Chicu a participat astăzi la o nouă ședință cu Președintele țării și Președintele Parlamentului, în cadrul căreia a fost abordată situația actuală social-economică și epidemiologică, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În debutul declarațiilor de presă, premierul a informat că astăzi se va decide dacă va fi sau nu dezbătută în Parlament moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. „În cazul în care Guvernul cade și va avea statut în exercițiu, vor fi diminuate semnificativ competențele Executivului, ceea ce înseamnă că nu vom putea semna miercuri Acordul de asistență cu UE în valoare de 100 milioane de euro, nu vom putea semna Memorandumul cu FMI, fiind pe ultima sută de negocieri, ș.a.”.

Ion Chicu a vorbit despre rezultatele vizitei sale la Minsk, de la Summitul prim-miniștrilor țărilor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice. Agenda discuțiilor a inclus subiecte exclusiv cu caracter economic, bazate pe aprofundarea relațiilor comerciale. Partea belarusă s-a arătat interesată să vină în Republica Moldova și să dezvolte întreprinderi industriale în țara noastră. Totodată, în discuțiile cu Premierul Mihail Mișustin partea rusă a menționat că este gata să relanseze negocierile privind semnarea Acordului de împrumut, în valoare de 200 milioane de dolari.

Premierul a declarat că pentru ziua de 22 iulie este planificată semnarea Acordului privind asistența macrofinanciară din partea UE. În această săptămână urmează să fie încheiate și negocierile cu FMI privind semnarea unui nou program de cooperare. Partea moldovenească nu va accepta nicio condiție de majorare a taxelor sau a prețurilor.

Evoluția situației epidemiologice în Republica Moldova este în descreștere, însă pe plan mondial rămâne a fi îngrijorătoare. Autoritățile RM continuă să fie focusate pe combaterea răspândirii infecției COVID-19. La sfârșitul săptămânii va fi convocată ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în cadrul căreia vor fi discutate acțiunile necesare după 1 august 2020.