A fost aprobat Regulamentul privind indemnizaţia urmaşilor personalului medical decedat de COVID-19

Chişinău, 26 aug. /MOLDPRES/. Guvernul Republicii Moldova, întrunit astăzi în şedinţă, a aprobat Regulamentul cu privire la stabilirea și plata indemnizației urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19, transmite MOLDPRES.

Conform regulamentului, personalul medical care participă nemijlocit la acțiuni medicale împotriva COVID-19 se consideră medici, asistenți medicali, felceri, farmaciști, medici laboranți și felceri laboranți, infirmieri și conducătorii auto din asistența medicală prespitalicească.

Dreptul la indemnizație se acordă: soțului supraviețuitor, pentru o perioadă de cinci ani de la data decesului întreținătorului; copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani; unuia dintre părinți, în cazul în care nu sunt urmași specificați anterior. „Stabilirea, evidența și organizarea plății indemnizației urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19 se efectuează de către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS)”, indică decizia Guvernului.

Indemnizația în cazul decesului personalului medical ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19 se acordă urmașilor, dacă decesul întreținătorului a survenit ca urmare a infectării în cadrul desfășurării nemijlocite a activității medicale în lupta cu COVID-19. Cererea pentru stabilirea indemnizației se depune de către persoana care a obținut dreptul la indemnizație sau tutorele (curatorul) acesteia, cu prezentarea documentelor confirmative la casa teritorială de asigurări sociale, unde se înregistrează în mod obligatoriu. Cererea se depune conform modelului stabilit de CNAS.

De asemenea, indemnizația se stabilește de la data decesului, dacă cererea și actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazul în care cererea și actele necesare au fost depuse după expirarea acestui termen, indemnizația se acordă de la data prezentării ultimului act necesar.

Cheltuielile pentru realizarea prezentei hotărâri vor fi acoperite din contul mijloacelor bugetului de stat. Casa Națională de Asigurări Sociale va aduce Sistemul informațional „Protecție socială” în concordanță cu prevederile Regulamentului, iar răspunderea pentru corectitudinea stabilirii și calculării indemnizației o poartă CNAS și casele teritoriale, în conformitate cu legislația.