Breaking News

Donald Trump a acceptat în mod oficial nominalizarea din partea republicanilor pentru încă un mandat la Casa Albă

Preşedintele american Donald Trump a acceptat joi în mod oficial nominalizarea din partea republicanilor pentru încă un mandat la Casa Albă, prezentându-l pe rivalul său Joe Biden ca o ameninţare pentru ‘măreţia Americii’ şi susţinând că o victorie a democratului în alegerile din noiembrie nu va face decât să exacerbeze conflictele rasiale şi epidemia de coronavirus care ia cu asalt ţara, relatează Reuters, dpa şi AFP.

 

Foto: (c) JIM LO SCALZO / EPA


Vorbind de pe peluza Casei Albe în pofida criticilor că foloseşte reşedinţa prezidenţială ca scenă electorală, Trump l-a portretizat pe Biden, un politician de carieră cu un îndelungat trecut de moderat, drept un extremist de stânga care va inaugura o Americă a fărădelegilor, periculoasă.

‘Aceste alegeri vor decide dacă îi protejăm pe americanii care respectă legea sau dacă le dăm frâu liber agitatorilor anarhici violenţi şi infractorilor care ne ameninţă cetăţenii’, a spus Trump în cea de-a patra şi ultima noapte a Convenţiei Republicane, într-un discurs care a durat aproape 70 de minute.

 


Foto: (c) JIM LO SCALZO / EPA


‘Nimeni nu va fi în siguranţă în America lui Biden’, a afirmat el.

În pofida epidemiei care a ucis peste 180.000 de americani, Trump şi-a susţinut discursul în faţa unei mulţimi de peste 1.000 de persoane – fără distanţare fizică şi majoritatea fără măşti -, ce au scandat ‘Încă patru ani !’ şi ‘U.S.A.!’.

În încercarea de a-l descrie pe Biden ca o unealtă a ‘stângii radicale’, Trump a atacat politicile democrate pe teme precum imigraţia, regimul armelor, ordine publică, avort, energie.

‘Dacă i se va da ocazia, el va fi distrugătorul măreţiei Americii’, a avertizat Trump.

El şi-a repetat acuzaţia că vinovată pentru pandemie este China, şi a promis că într-un al doilea mandat va impune tarife pentru orice companie care şi-a delocalizat activitatea pentru a crea locuri de muncă în străinătate, una din puţinele sale propuneri concrete din discurs.

Trump a promis şi că va reconstrui ceea ce republicanii au numit ‘cea mai măreaţă economie’ din istorie, şi l-a atacat pe Biden pentru că a declarat că va ‘închide’ ţara dacă va fi necesar pentru a încetini propagarea epidemiei. ‘Planul lui Joe Biden nu este o soluţie la virus, ci mai degrabă o capitulare’, a spus Trump.

‘Vom învinge virusul şi pandemia şi vom ieşi mai puternici ca oricând’, a afirmat el, adăugând că un vaccin ar putea fi gata înainte de sfârşitul anului.

După ce în serile precedente ale Convenţiei au ieşit la rampă membri ai familiei preşedintelui pentru a-l lăuda, joi a fost rândul fiicei sale Ivanka, care îl şi consiliază la Casa Albă.

Ea a încercat să îndulcească imaginea publică a preşedintelui, descriindu-l ca un tată şi bunic iubitor, căruia îi pasă de muncitorii americani şi este gata să se opună elitei de la Washington.

Convenţia Republicană s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii având drept fundal Washington Monument, un decor care a contrastat cu cadrul, mult mai sobru, al Convenţiei Democrate care l-a învestit pe Joe Biden.

 


Foto: (c) MICHAEL REYNOLDS / EPA


La începutul serii, câteva sute de manifestanţi ai mişcării ‘Black Lives Matter’ s-au adunat în faţa Casei Albe pentru a-şi striga furia şi a cere plecarea lui Donald Trump. AGERPRES