Orban: Orice încercare de a prelungi mandatul actualului Parlament va genera consecinţe negative

Ludovic Orban a afirmat că orice încercare de prelungi mandatul actualului Parlament, care este dominat de un partid retrograd ca PSD, va avea consecinţe negative pentru România. Şeful Executivului a adăugat că mandatul Legislativului expiră pe 20 decembrie. Premierul a răspuns cu întrebarea „de ce să face prognoze?”, chestionat dacă într-un eventual scenari cu un număr dublu de cazuri de infectări pe zi, de exemplu 5.000, pot avea loc în continuare alegerile parlamentare pe 6 decembrie. „Eu sunt un democrat convins, iar democraţia funcţionează prin alegeri. Oamenii decid cui conferă puterea prin vot. Din punctul meu de vedere, mandatul actualului Parlament expiră la data de 20 decembrie şi ţinând cont de structura actualului Parlament care este departe de a reflecta opţiunile actuale ale populaţiei, reflectă opţiunile din 2016 care nu mai au nicio legătură cu opţiunile de astăzi, actualul Parlament cu cât îşi încetează mai repede mandatul, cu atât este mai bine pentru România. România are nevoie de un Parlament care să fie oglindă fidelă a nevoilor şi aspiraţiilor românilor. Orice încercare de a prelungi mandatul actualului Parlament va genera consecinţe negative pentru România, pentru că actualul Parlament este dominat de un PSD care este la fel de retrograd, la fel de rupt de realităţile economice şi la fel de înclinat să facă rău României”, a declarat Ludovic Orban întrebat cum vede proiectul de lege al deputatului independent Adrian Dohotaru care propune ca alegerile parlamentare să aibă loc pe 14 martie 2021.

Chestionat dacă se vor putea desfăşura alegerile pe 6 decembrie, în scenariul cu un număr dublu zilnic de cazuri de infectare cu noul virusi, de exemplu 5.000, Orban a răspuns: „Obiectivul nostru este să oprim creşterea numărului de cazuri, pentru asta ne luptăm. Deci de ce să facem prognoze? Sigur că noi suntem pregătiţi să facem faţă oricărei situaţii. Pe de altă parte, putem împreună, printr-un efort comun asigurându-ne de respectarea regulilor simple care nu sunt foarte complicate, putem opri creşterea numărului de cazuri”.

Întrebat în ce situaţii ar putea fi luată în considerare o amânare a alegerilor parlamentare, premierul a replicat că, în cazul în care sunt respectate regulile de protecţie sanitară de la locale, nu există un risc suplimentar de răspândire a coronavirusului din cauza campaniei electorale pentru alegerile legislative.

„Din punctul meu de vedere, dacă se respectă regulile pe care le-am instituit şi în perioada alegerilor locale, nu există un risc suplimentar de răspândire a virusului datorită campaniei electorale. Dacă toţi candidaţii poartă mască, se dezinfectează, au grijă să transmită materialele astfel încât să nu se poată transmite virusul. Dacă în ziua votului toţi cei care participă la vot respectă regulile de protecţie a sănătăţii, riscul de îmbolnăvire este foarte mic. Şi probabil sărbătoririle victoriei vor fi ceva mai puţine, fiindcă nu mai e vorba de alegeri locale în care au fost implicaţi zeci de mii de candidaţi, ci e vorba de alegeri parlamentare unde au fost implicaţi mai puţini candidaţi”, a conchis Orban.

Deputatul independent Adrian Dohotaru a depus vineri la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege prin care alegerile parlamentare să se desfăşoare pe 14 martie 2021, iar perioada electorală începe pe 13 ianuarie. Propunerea de lege a lui Dohotaru va fi susţinută de PSD în Parlament, au declarat surse social-democrate pentru News.ro.

Curtea Constituţională a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi cea a Executivului la legea prin care Parlamentul stabileşte data alegerilor parlamentare şi nu Guvernul. (sursa: www.news.ro)