Pacienții cu boli de inimă trebuie să fie atenți în perioada care urmează, fiindcă pandemia de coronavirus și sezonul gripal prezintă un risc dublu pentru ei, avertizează Colegiul American de Cardiologie ( ACC).
„Pacienții cu boli de inimă suportă o povară mai mare în timpul pandemiei ”, e de părere dr. Athena Poppas, președintele ACC, care a subliniat faptul că aceștia prezintă un risc crescut de complicații grave date de noul coronavirus.
ACC îndeamnă persoanele cardiace să fie mai vigilente cu privire la sănătatea lor și insistă pe câteva măsuri pe care acestea ar trebui să le adopte. „ACC a colaborat cu experți din întreaga lume pentru a evalua cele mai bune practici de tratament, iar consensul cu privire la modul de protejare a pacienților cu boli de inimă se rezumă la mai mulți pași simpli, ușor de urmat”, a explicat Poppas într-un comunicat de presă al ACC.
Iată măsurile recomandate de experții cardiologi:
- Purtați o mască, păstrați o distanță sigură față de ceilalți și spălați-vă mâinile.
- Faceți un vaccin gripal.
- Păstrați-vă programările legate de îngrijirea sănătății și sunați dacă observați ceva noucu privire la starea de sănătatea sau că s-a înrăutățit ceva. Dacă credeți că este posibil să aveți un atac de cord sau un accident vascular cerebral, formați imediat numărul de urgență.
- Păstrați la îndemână medicamentele. Spuneți echipei de îngrijire dacă aveți nevoie de ajutor referitor la medicamentele dumneavoastră.
- Rămâneți activi și calmi. Exercițiile fizice regulate vă pot ajuta să vă mențineți inima sănătoasă și să vă controlați stresul.
Bolile cardiovasculare reprezintă un risc major pentru infecția cu SARS-CoV-2. În prezent, între 10 și 12% dintre infecțiile cu coronavirus sunt asociate cu boli cardiovasculare. De exemplu, o persoană hipertensivă care se îmbolnăvește de COVID-19 are un risc de mortalitate de două ori mai mare comparativ cu una care nu suferă de hipertensiune arterială. As. univ. dr. Alexandru Cotoban, medic specialist cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență București a precizat într-un interviu video pentru 360medical.ro că ,,un pacient vârstnic cu multiple comorbidități cardiovasculare poate ajunge la o rată de mortalitate de 30-40%”.
Referitor la sezonul gripal, încă din luna august, dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ,,Prof. Dr. Matei Balş”, atrăgea atenția asupra virozelor și gripelor din sezonul rece care vor complica lucrurile.
,,Vom avea în același timp viroză, gripă, SARS-COV 2 și simptomele sunt destul de asemănătoare în așa fel încât să le diferențiem. Probabil vom merge pe un diagnostic de gripă de laborator și va ține de excludere cu SARS-COV-2”, a declarat dr. Marinescu, într-un interviu video pentru 360medical.ro.
(sursa: www.360medical.ro)