Reprezentanții elevilor și părinților cer președintelui să promulge legea privind transportul gratuit al elevilor

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), alături de Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți-Învățământ Preuniversitar (FNAP-IP) solicită președintelui Klaus Iohannis să promulge legea privind transportul gratuit al elevilor, adoptată de Senat în calitate de for decizional al Parlamentului.

Proiectul privind gratuitatea pentru elevi la toate tipurile de transport, pe tot parcursul anului calendaristic, a fost adoptat, miercuri, 7 octombroe, de Senat cu 97 de voturi pentru, dintr-un total de 127 de voturi, se arată într-un comunicat de presă transmis de Asociația Elevilor din Constanța.

”Proiectul prevede că elevii din învățământul preuniversitar vor avea parte de gratuitate la toate tipurile de transport ( rutier, naval, cu metroul), precum și feroviar la toate categoriile de trenuri ( clasa a-II-a), atât pe parcursul anului școlar, cât și în timpul vacanțelor.

Elevii reprezentanți menționează că inițiativa legislativă rezolvă problema transportului județean și că anulează efectele negative pe care Ordonanța nr. 70/2020 le-a adus asupra transportului și implicit a accesului la educație.

Ordonanța menționată anterior a avut ca efect principal eliminarea dreptului tuturor elevilor, indiferent de localitatea în care studiază, de a beneficia de reducere de minimum 50% la transportul județean și interjudețean folosind autocarul sau microbuzul, prin modificarea articolului 84 din Legea educației naționale nr.1/2011.

Mai mult decât atât, gratuitatea asigurată elevilor navetiști a fost restrânsă pentru transportul județean și interjudețean rutier doar pentru elevii care nu au liceu în localitatea de domiciliu, motiv pentru care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu”, se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, proiectul adoptat de Senat ”aduce importante clarificări privind acordarea reducerilor, aceasta efectuându-se de către autoritățile locale, județene și naționale prin compensații către operatorii de transport, fără a implica școlile”. Astfel, se contribuie la reducerea complicațiilor birocratice, simplificând întregul proces, spun elevii.

AEC precizează că ”orice inițiativă menită să amâne respectarea și aplicarea efectivă a proiectului de lege adoptat de Senat, evidențiază dorința clară a autorităților de a bloca accesul la educație și de a folosi elevii pentru interese proprii”.

”În acest sens, asociațiile de elevi din țară,alături de Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți- Învățământ Preuniversitar, solicită Președintelui României, Klaus-Werner Iohannis, să promulge legea privind transportul elevilor în cel mai scurt timp, iar parlamentarilor și Guvernului să nu o atace la Curtea Constituțională”, mai arată sursa citată.

”Considerăm că Președintele României, în calitate de promotor al proiectului România Educată, are obligația morală de a susține acest proiect și de a promulga legea. Zeci de mii de elevi nu au banii necesari pentru a ajunge efectiv la cursuri, iar problema se poate rezolva acum, după ani în care interesul elevilor a fost pus pe ultimul loc.” – Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC

“Acest proiect legislativ anulează efectele ordonanței care a blocat acordarea reducerii la
transportul județean și interjudețean. În contextul actual, numărul de elevi cărora li se v-a încălca dreptul de a avea acces la educație este foarte crescut, iar riscul ca aceștia să nu ajungă la școală foarte mare. Luând acest fapt în considerare, Asociația Elevilor din București și Ilfov cere Președintelui României promulgarea legii respective” – Ana-Maria Groza, vicepreședinte AEBI

„Lupta pentru gratuitatea transportului elevilor nu a fost una ușoară: a implicat proteste, multe comunicate de presă și un front comun al tuturor reprezentanților de elevi din țară. Când în sfârșit legea trece de Senat cu o majoritate de 97 de voturi, ne lovim de un alt impediment: Ordonanța nr. 70/2020 ale cărei efecte sunt inadmisibile. Ca să rezumăm ceea ce conține aceasta din urmă, putem spune doar atât: restricționează accesul la educație! Cerem ferm domnului președinte să promulge legea privind transportul gratuit al elevilor, pentru a intra, odată pentru totdeauna, în legalitate.” – Matei Canavea, președinte AVE

”Având în vedere faptul că un număr destul de mare de elevi studiază într-un alt oraș decât cel de domiciliu și că majoritatea dintre aceștia nu își permit întru totul un abonament pentru a ajunge la orele de curs, tragem un semnal de alarmă către Președintelui României ca acesta să promulge legea pentru a le oferi elevilor o necesitate de care depind.”- Paula-Livia Buda, președinte AEM

„Salutăm decizia Senatului de a adopta inițiativa legislativă privind transportul gratuit pentru elevi și solicităm Președintelui României promulgarea acesteia, pentru a rezolva, cât de repede posibil, problema elevilor navetiști. Colegii noștri din întreaga țară ne semnalează faptul că sunt nevoiți să își plătească transportul la și de la școală, iar mulți dintre ei nu își permit acest lucru. Transportul gratuit pentru elevi reprezintă o măsură de bază în combaterea abandonului școlar, un fenomen din ce în ce mai prezent în țara noastră.” – Rareș Voicu, președinte CNE

 (sursa: www.sparknews.ro)