Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că proiectul științific privind laserul de la Măgurele va pune România foarte sus pe harta țărilor în care se realizează cercetare fundamentală, adăugând că pentru problemele logistice în construcția acestuia se vor găsi soluții adecvate.
„Am avut ocazia să vizitez astăzi Institutul de la Măgurele și să văd unde se pregătește cel mai mare proiect științific din regiune. Este vorba de facilitatea cu laser de foarte mare putere și aplicații în fizică nucleară, un proiect extraordinar de ambițios care cu siguranță va pune România foarte sus pe harta țărilor unde se face cercetare fundamentală. Acest lucru mi se pare extraordinar de important și trebuie să recunosc că se îmbină foarte fericit cu conceptul meu despre educație în România, care după propunerea mea va produce specialiști de foarte înaltă calificare, exact lucrul care se va întâmpla și aici”, a afirmat Iohannis.
El a susținut că acest proiect reprezintă un pas pentru ca cercetătorii plecați în străinătate să se întoarcă în România.
Șeful statului apreciat că stadiul lucrărilor la Centrul de Cercetare ELI-NP (Infrastructura Luminii Extreme — Fizica Nucleară) din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” este „aproximativ în regulă”, arătând că lucrările au rămas un pic în urmă.
„Am înțeles că sunt câteva probleme de tip logistică în mersul lucrărilor, cu siguranță se găsesc soluții adecvate și abia aștept să venim la inaugurare în 2018”, a spus Iohannis.
Directorul Institutului Național de Fizică Nucleară, Nicolae Victor Zamfir, i-a prezentat șefului statului Institutul și proiectul ELI-NP, aflat în construcție.