S-a ajuns la depășirea de ”trei la mie” în București. Pandemia ne scoate din cap pălăria. Trei infestați la o mie de locuitori. O astfel de ”depășire” dictează imediat intrarea în carantină a localității în care s-a întâmplat pocinogul. Ce înseamnă carantină?! În nici un caz măsurile pe care guvernanții încearcă să le silabisească acum, când a călcat pe bec Capitala.
De regulă, a fi în carantină înseamnă ruperea legăturii localității respective cu exteriorul. Nimeni nu intră, nimeni nu iese. Exemplul cel mai bun este municipiul Suceava, care în primăvară, a fost obligat să treacă prin carantină!
Este foarte interesant cum se va aplica această restricție majoră, de izolare a unei localități (în cazul de față a Capitalei) din calea pandemiei. Cum să izolezi o capitală? Cum să interzici întăririle și ieșirile din Capitală?
Nimeni nu știe cum trebuie să se procedeze. Neavând nici o documentație care să ne explice rând cu rând ce se va întâmpla, să luăm exemplul carantinei municipiului Suceava. Iată ce spune Ordonanța militară nr.6:
– Se instituie pe perioada stării de urgență, măsura de carantină în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea,Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.
– Se instituie pe perioada stării de urgență o zonă de protecție, ca perimetru de siguranță în jurul localităților carantinate, formată din toate celelalte unități teritoriale administrative din județul Suceava.
– În zona carantinată prevăzută la art.1 este permisă intrarea, respectiv ieșirea
a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației;
b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.
– Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane, nu vor comercializa bilete/abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în zona carantinată decât dacă sunt respectate dispozițiile art. 3.
În zona de protecție nu au voie să circule între localități persoanele care fac parte din alte categorii socio-profesionale.
Fără doar și poate suntem prinși pe picior greșit. Într-o astfel de situație cea mai sănătoasă reacție ar fi aceea prin care actualii guvernanți, în frunte cu premierul Ludovic Orban, să-și înainteze demisia, motivându-și gestul ca fiind depășiți de situație.
O harababură mai mare decât această depășire de ”trei la mie” nu cred că și-a imaginat cineva, prieten sau dușman că poate fi.
Cei mai mulți politicieni vorbesc la inspirație, în necunoștință de cauză, fie că se numesc Ludovic Orban, care în rătăcirile sale joacă și rolul primului ministru sau a celebrului deja matematician Tănase Stamule, consilierul de stat al premierului, fie că sunt personale direct implicate în ecuația școlii, cum este Monica Anisie ministrul Educației și Cercetării.
Doamna Anisisi a dat o probă de dicție și de citire din bancă în momentul în care presa a încercat să obțină o informație necesară modului în care va trebui să fie gestionat momentul în care Capitala va intra în ”scenariul roșu” sau, cu cuvintele sucevene, va intra în carantină!
Dar, prin amintirile mele îmi zboară o replica televizată din a doua zi de odihnă a românilor, duminică la prânz când un alt consilier prins cu pantalonii pe vine, încerca să minimalizeze dezastru: ”Nu e bai. Cu siguranţă că nu se va închide Capitala, chiar dacă lege spune astăzi așa ceva. Vom vedea ce va mai spune luni, căci, cu siguranță, a fost o scăpare, la atâta vânzoleală și nervi, oboseală și încordare ,care pur și simplu ne-a încovoiat! Dar, mai trece o noapte și mâine va fi din nou Soare!”
ADI CRISTI