Ion Chicu: „Obiectivul major al Guvernului rămâne continuarea investițiilor în proiecte de infrastructură”

Prim-ministrul Ion Chicu a purtat  discuție cu Mitsuhiro Furusawa, Directorul Executiv adjunct al FMI și Alfred Kammer, director al Departamentului european al Fondului Monetar Internațional (FMI), relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Evenimentul a avut loc în cadrul întrunirilor anuale ale FMI și a Grupului Băncii Mondiale, care s-au desfășurat la Washington în format on-line. La ședințe au fost prezenți ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță și Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.

În cadrul videoconferinței, părțile au făcut o analiză a efectelor implementării programelor anterioare cu instituțiile internaționale. S-a pus accent pe progresul reformelor din sistemul financiar-bancar și măsurile întreprinse de Guvern pentru a asigura stabilitatea macroeconomică a țării. Totodată, au fost analizate progresele înregistrate de autoritățile de la Chișinău în executarea acțiunilor prealabile agreate cu FMI pentru încheierea unui nou program cu această instituție.

Prim-ministrul Chicu a mulțumit reprezentanților instituției financiare internaționale pentru suportul acordat în procesul de implementare a reformelor.  „Guvernul a aprobat pachetul necesar de legi care întrunește condiționalitățile noului program de finanțare cu FMI. Depunem tot efortul ca să continuăm implementarea reformelor vitale pentru Republica Moldova. Am pregătit un set de măsuri de susținere a mediului de afaceri și protejarea intereselor investitorilor”, a declarat premierul Chicu.

Șeful Cabinetului de miniștri a menționat că „unul din obiectivele majore ale Guvernului rămâne continuarea investițiilor în proiecte de infrastructură, în construcția apeductelor, industrializarea țării, fapt ce conduce la dezvoltarea economiei și la creșterea nivelului de trai a cetățenilor”.

În perioada 19-27 octombrie 2020, echipa de experți a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, va purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova la distanță, din sediul FMI la Washington. Scopul misiunii este de a realiza exercițiul regulat de colectare a informației privind evoluțiile economice recente, a se informa referitor la implementarea angajamentelor asumate în contextul programului agreat cu autoritățile la nivel de experți, care urmează a fi susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), precum și a discuta politicile promovate de autorități în vederea menținerii stabilității macroeconomice și bugetare, inclusiv în contextul bugetului pentru anul 2021.

Valoarea noului program de cooperare între Republica Moldova și FMI se ridică la 558 milioane de dolari și va fi implementat pe o perioadă de 3 ani (2020-2023). Asistența financiară va fi utilizată pentru relansarea economiei Republicii Moldova și depășirea consecințelor pandemiei COVID-19, precum și pentru implementarea unor reforme instituționale.

Sursă foto: Guvern