OCHII LEGAȚI ȘI INIMA ÎNGHEȚATĂ

S-a trecut peste momentul consultărilor de la Cotroceni, fără ca ceva să se fi schimbat în imaginea arhitecturii viitoarei puteri. Încă mai este păstrat stilul futurist, cu acele accente de art nouveaux, astfel încât, cel puțin la nivelul discursului, să fie protejată bună intenție de a merge înainte, cu un pas în fața celuilalt deja făcut.
Mai mult ca oricând, calmul prezidențial s-a dovedit a fi elemental de noutate al discursului, ceea ce ne-a pus în fața unei irecuperabile surprize, lăsată astfel să se consume de la sine, în acel stop cardiac imposibil de analizat, imposibil de recuperate.
Surpriză care s-a înscris indubitabil în categoria ”marilor surpize” a scurt-circuitat într-atât mediul înconjurător că toate seismografele din lume au înregistrat această mișcare, mai mult decât seismică.
Pe fondul acestor zguduiri, liderii politici ai țării s-au simțit chiar amesteacați de-a binelea, astfel încât s-au trezit unul lângă celălalt Marcel Ciolacu cu Klaus Werner Iohannis, George Simion cu Kelemen Hunor, Florin Cîțu cu Dan Bârna.
După înregistrtarea acestei şuveici sare Dan Bârnă la gâtul lui Ludovic Orban făcându-l vicepremier alături de liderii UDMR și USL-PLUS.
Față de acest model de putere sare la beregată singurul reprezenatnt al partidului din opoziție, Marcel Ciolacu care sesizează un posibil călcii a lui Achile: ”Avem posibilitatea să nu se constituie Parlamentul României pe data de 21. Există această portiță în Regulament și se poate înâmpla să nu se constituie. Dacă vrei să joci în extreme și iei în batjocură votul românilor și te duci tu la Vila Lac, și faci aranjamente, și împarți tu după cheremul tău, cum îți vine ție, tot ce reprezintă Parlamentul, atunci este normal ca și reacția celor care nu au fost invitați să fie în aceeași măsură”, a declarat Marcel Ciolacu. Președintele PSD a mai declarat că anunțul lui Klaus Iohannis de a amâna desemnarea unui premier este „anunțul unui eșec” iar președinții PNL și USR PLUS, Ludovic Orban și Dan Bârnă, ar fi „gemenii eșecului”.
„Președintele ne anunță acum că le mai dă timp să se mai gândească și să găsească o soluție. Alianța pe care o fac o să reprezinte 53% din noul Parlament, însemnând o majoritate foarte fragilă. Nu știu dacă România este pregătită pentru provocările din viitor ale anului 2021, care sunt cele mai mari provocări, să intre cu un guvern cu o asemenea fragilitate”, a estimat spus Marcel Ciolacu. Liderul PSD, formaţiune care a câştigat cel mai mare număr de mandate parlamentare în urma alegerilor din 6 decembrie, a mai spus că „gemenii eșecului, domnul Orban și domnul Bârnă, vor să confiște acest vot al românilor și, prin niște aranjamente pe la Vila Lac 1, să vină cu anumite propuneri”.
PNL, USR-PLUS şi UDMR nu au reuşit să finalizeze, la sfârşitul săptămânii trecute, negocierile pentru o majoritate guvernamentală.
Drept consecinţă, PNL şi USR-PLUS s-au dus, fiecare, cu propria propunere pentru funcţia de prim-ministru: Ludovic Orban, respectiv Dacian Cioloş.
UDMR ia în calcul să îşi desemneze, la rândul său, un candidat la şefia noului guvern în cazul unui nou eşec al negocierilor.
Iată că, am ajuns de unde am plecat. Nimic nu merge, nimic nu se așează în pătrățelele destinate configurării unui posibil puzzle, atât de necesar gestionării puterii în folosul cetățeanului. Bucureștiul mustește sub gunoiul menajer lăsat pe stradă, ca rezultat al unei prime probe de administrare a Sectorului I. de către noul ales în funcția de primar, această Clotilde Armând, singură probă practică în care estetica urâtului se împletește foarte bine cu estetica miroului putreziciunii. Nesimțirea, incompetența, prostia, aroganța fac parte din cele patru puncte cardinal cu ajutorukl cărora te poți orienta fără greșeală, astfel încât în acedst final scos la tablă să se constate cu ochiul liber pe cine a ales electoratul Sectorului I în postura primului gospodar. Vai de mama lor, că au avut ochii legați și inima înghețată.
ADI CRISTI