Noul premier al Italiei, Mario Draghi, a câştigat miercuri seara votul de încredere al Senatului, 262 din 304 de membri ai camerei superioare a parlamentului de la Roma votând în favoarea guvernului condus de fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), în timp ce 40 au votat împotrivă.
Guvernul Draghi va fi supus unui al doilea vot de încredere în Camera Deputaţilor, joi. Există toate indiciile că executivul său va primi o susţinere fermă şi aici.
Înainte de aceasta, în primul său discurs privind principalele politici ale guvernului său, un discurs aşteptat cu nerăbdare, Draghi i-a îndemnat pe politicieni să facă un efort comun împotriva pandemiei de coronavirus. „Unitatea de astăzi nu este o opţiune, ci o datorie”, a declarat el în Senat.
Discursul a fost unul foarte aşteptat pentru că Draghi nu a făcut niciun fel de comentarii publice ample de sâmbătă, de la depunerea jurământului, care a pus capăt unei crize politice care a durat mai mult de patru săptămâni într-o ţară puternic afectată de epidemia de coronavirus.
Printre obiectivele prezentate de Draghi în faţa Senatului, în discursul său de 50 de minute, se numără accelerarea campaniei de vaccinare, precum şi reformele economice şi administrative. Cetăţenii au suferit mult în timpul pandemiei şi ar trebui să se poată baza pe instituţii, a spus el.
Draghi, care a purtat mască de protecţie, a abordat mai multe subiecte, printre care aducerea sistemului educaţional naţional la standarde internaţionale, importanţa conceptului paneuropean şi rolul Italiei în calitate de membru-cheie al Uniunii Europene.
Cele 210 miliarde de euro din fondul de reconstrucţie post-pandemie al UE vor fi folosite în concordanţă cu cerinţele blocului comunitar, cu accent pe problemele tineretului şi egalitatea socială, a subliniat el.
Guvernul precedent al Italiei, condus de Giuseppe Conte, s-a destrămat în urma unor neînţelegeri cu un aliat din cadrul coaliţiei asupra utilizării fondurilor din partea UE pentru depăşirea crizei pandemice.
Draghi a ales 23 de miniştri din întreg spectrul politic, precum şi un număr de tehnocraţi în poziţii-cheie, în scopul de a uni Italia în faţa crizelor sanitară şi economică. AGERPRES