Ministrul de externe rus Serghei Lavrov începe luni o vizită oficială de două zile în China, într-un moment de deteriorare sensibilă a relaţiilor Rusiei cu SUA, după o afirmaţie directă a preşedintelui american Joe Biden, care a determinat Moscova să-şi recheme ambasadorul pentru consultări, relatează EFE.
Conform programului vizitei, Serghei Lavrov are programată marţi o întrevedere cu omologul său chinez Wang Yi la Guilin, oraş în sudul Chinei, în timp ce o serie de experţi chinezi, citaţi de presa locală, se aşteaptă la o conjugare a strategiilor ruso-chineze în contextul tensiunilor în creştere cu SUA.
„China caută să-şi întărească relaţiile cu Rusia pentru a răspunde în comun la urcuşurile şi coborâşurile politicii americane. Beijingul vrea să trimită un mesaj că o abordare dură din partea Washingtonului nu va funcţiona”, a declarat Wu Xinbo, de la Universitatea Fudan, pentru publicaţia South China Morning Post.
Într-un interviu comun pentru diverse media chineze înainte de sosirea sa la Guilin luni, Lavrov a declarat că Beijingul şi Moscova caută o ordine internaţională „echitabilă şi democratică care să fie guvernată de interacţiunile dintre ţări”.
„Iar modelul de interacţiune dintre Rusia şi China este liber de orice fel de constrângeri ideologice, nu este legat de oportunism şi nu este îndreptat împotriva niciunei ţări”, a spus Lavrov.
În interviu, ministrul de externe rus a menţionat că, în prezent, lumea trece prin „schimbări complexe” din cauza „influenţei crescânde a noilor centre economice, financiare şi politice’, ceea ce, asigură el, „ne va conduce către un sistem cu adevărat multipolar”.
„Totuşi, ţările occidentale, în special SUA, încearcă să împiedice aceasta. Ele vor cu orice preţ să îşi menţină dominaţia în economia globală şi în politica internaţională, impunându-şi voinţa tuturor şi pretutindeni”, a adăugat Lavrov.
Cu ocazia acestei vizite, cele două ţări vor marca a 20-a aniversare a Tratatului de bună vecinătate şi cooperare pe care l-au semnat în 2001, prilej de etalare a progreselor înregistrate în cooperarea bilaterală, notează EFE.
Potrivit lui Lavrov, relaţiile bilaterale ruso-chineze sunt „în cel mai bun moment din toată istoria lor’, iar dialogul dintre Moscova şi Beijing, „de încredere şi bazat pe respect reciproc, ar trebui să servească drept exemplu pentru alte ţări”.
„Pentru noi Republica Populară Chineză este cu adevărat un partener strategic, un partener de idei. Cooperarea noastră în arena internaţională are un efect stabilizator asupra situaţiei globale şi regionale. Rusia pleacă de la premisa că dialogul nostru bazat pe încredere şi respect reciproc ar trebui să servească drept exemplu pentru alte ţări, inclusiv pentru cele care încearcă să construiască relaţii cu Rusia şi China pe principii oarecum diferite, nu chiar de egalitate deplină”, a declarat Lavrov presei chineze, conform transcriptului interviului publicat de Ministerul de Externe rus pe pagina sa web.
„Aceasta nu este acceptabil pentru noi sau prietenii noştri chinezi. Vom continua să ne construim politica externă în mod constructiv, creativ, flexibil, manifestând întotdeauna disponibilitate pentru compromis, dar numai pe baza respectului reciproc şi găsirii unui echilibru de interese”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse.
În acelaşi interviu, Serghei Lavrov a subliniat necesitatea reducerii riscurilor de sancţiuni pentru Rusia prin consolidarea independenţei tehnologice, utilizarea monedelor mondiale alternative la dolar şi renunţarea la sistemele de plăţi internaţionale, potrivit Interfax.
„SUA şi-au declarat ca obiectiv limitarea posibilităţii de dezvoltare tehnologică atât a Federaţiei Ruse, cât şi a Republicii Populare Chineze. Prin urmare, trebuie să reducem riscurile de sancţiuni prin consolidarea independenţei noastre tehnologice, trecând la tranzacţii în monede naţionale şi în monedele lumii, alternative dolarului”, a insistat Lavrov. AGERPRES