Japonia: Prințul William a vizitat zona devastată de tsunami în 2011

Prințul William a vizitat duminică regiunea din nord-estul Japoniei devastată de seismul și valul tsunami din 11 martie 2011, primind de la localnici cocori realizați în arta origami, simbolul japonez al norocului, relatează AFP.

Sosit în Japonia fără soția sa, Kate, însărcinată cu al doilea copil, prințul încheie duminică prima sa vizită în Țara Soarelui Răsare. El a mers la Ishinomaki, una din localitățile cel mai sever afectate de valurile uriașe soldate cu circa 19.000 de morți. Prințul a depus o coroană de flori la un monument ridicat în memoria victimelor, înclinând capul spre zona goală unde trăiau sute de persoane până când valurile le-au luat casele. Un grup de copii i-a oferit lui William cocori din hârtie roșie confecționați de supraviețuitori ai valului tsunami, adăpostiți și în prezent în locuințe provizorii. Zâmbind, prințul le-a mulțumit copiilor în japoneză. „Când i-am oferit păsările, ne-a spus că băiatului său îi vor plăcea”, a spus o fetiță la postul TV NHK.

Prințul William a fost invitat la cină de premierul conservator Shinzo Abe, urmând să plece duminică la Beijing, în încercarea de a „încălzi” relațiile dintre Marea Britanie și China. Apropiat de Dalai Lama, tatăl său, prințul Charles, nu a mers niciodată în China, considerând odată liderii chinezi „personaje de ceară înfricoșătoare” într-unul din carnetele sale reproduse în presă.