GREU DE EXPLICAT, INEXPLICABIL

Indiferent de cât de mare a ajuns să fie încăpățânarea guvernaților, în ceea ce privește protecția împotriva noului coronavirus (prin deja tradiționalele metode mască, distanțare, igienizare) bursa zvonurilor ne prinde pe picior greșit, oferindu-ne pe gratis rezultatul naștepat la întrebarea: Este sau nu pandemie? Strada strigă: Nu este! – specialiştii epidemiologi, dar și realitatea crudă și nedreaptă, confirmă faptul că este! Se moare pe capete! La ATI, în fiecare zi, se bate un nou record de ocupare a paturilor, ce reușește să facă diferenţa între viață și moarte.
Greșeala noastră, chiar impardonabilă, este aceea prin care arătăm interesul major pentru minoritatea care moare într-o singură zi, de sub 10%, ceea ce ne face să descoperim nedreptatea integrării celor peste 90%, pe care reușim să-i salvăm, să-i redăm vieții pe picioarele lor.
Strada încearcă să-și mențină constanța, agitând spiritele că ceea ce ne cer guvernații nu face parte din filmul acesta cu viața României pe timp de pandemie. Suntem puși la colț sau suntem ridicați în picioare atunci când suntem nevoiți să mergem în direcția pe care unii ne-o arată, doar printr-o întindere de mână sau cu ajutorul glasului răstit: ”Mergeți într-acolo, căci acolo nu veți mai întâlni nimic, în afara aburului iluziei care ne rătăcește prin pădure!”
Specialiștii, din contra, sunt ferm convinși că mulțimea greșește, că nu poți diagnostica doar după ureche, nu poți trage concluzii fără nici un suport științific, atâta timp cât vorbim despre medicină și nu despre șamanism. Niciodată vrăjitoria nu a ținut locul actului medical. Niciodată metodele homeopate nu au fost mai puternice și mai exacte decât decizia medicinei tradiționale, bazată pe observație științifică.
Și de această data homeopatia încearcă să construiască punți de legătură între cele două margini, ale realului și irealului.
Homeopatia este convingerea că dând unui pacient, cu simptome de o anumită boală, remedii extrem de diluate care sunt gândite a produce aceleași simptome la persoanele sănătoase. Aceste preparate sunt diluate adesea dincolo de punctul în care orice moleculă de tratament nu mai este prezentă. Studiile asupra practicilor homeopatice au fost în mare parte negative sau neconcludente. Nu există nici o bază științifică pentru principiile homeopate.
Studiul homeopatiei a fost recompensat de oamenii de știință cu două „premii” Ig Nobel (ignoble înseamnă în limba engleză înjositor, rușinos), o „distincție” umoristică, parodie a premiilor Nobel, acordată anual înainte de acestea, pentru realizări care „nu pot sau nu trebuie să mai fie reproduse”. Ele i-au revenit chimistului francez Jacques Benveniste, pentru cercetări privind memoria apei (acordate în 1991 și 1998).
Președintele Consiliului Științific al Japoniei, Ichiro Kanazawa, a declarat că tratamentele homeopatice sunt „clar fără temei”.
Comisia pentru Știință și Tehnologie din Camera Comunelor, Marea Britanie a declarat următoarele: „Explicațiile de ce homeopatia ar funcționa nu sunt, științific, plauzibile”. Consiliul Național pentru Sănătate și Cercetare Medicală din Australia a făcut o evaluare la standarde foarte înalte pentru a stabili pentru ce este utilă homeopatia. Din 68 de probleme de sănătate, homeopatia n-a fost demonstrată a fi eficientă pentru niciuna.
Din cauza ineficienței homeopatiei, mai multe voci din lumea științifică consideră că folosirea acesteia este lipsită de etică.
Nu poți învinge această infecție cu noul coronavirus prin ardere de cărbuni, prin băile de aburi, în care au fost vânturate fel de fel de ierburi, pretinse a fi miraculoase. Popoarele cu accente încă primitive invocă incantația ca fiind magică, instrument cu ajutorul căruia se pătrunde în inima ne cuprinderii, în taina din care apare bocetul de pe ultimul drum.
Și, astfel, toate aceste excepții de la acele măsuri arbitrare, greu de înţeles, chiar și numai pentru că sunt greu de explicat sau, mai corect spus, inexplicabil, sunt înțelese a fi măsuri arbitrare, de care suntem obligați să ținem cont de ele, fără a mai discuta absurdul situației pe care le crează!
ADI CRISTI