ING Bank România a acordat o facilitate de credit de 10 milioane de lei companiei Agrinvest Credit IFN
ING Bank România a acordat o facilitate de credit de 10 milioane de lei companiei Agrinvest Credit IFN pentru creşterea creditării fermierilor mici şi mijlocii şi pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru ale companiei în anul 2021, conform unui comunicat al băncii.
„Produsele pe care le oferim sunt destinate mai ales fermierilor mici şi medii, structurile de credit fiind personalizate în funcţie de fiecare tip de client – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, societăţi comerciale sau societăţi agricole, şi sunt utilizate pentru susţinerea investiţiilor sau a ciclurilor de producţie. Pentru fermieri, avantajele principale sunt documentaţia de credit simplă şi fluxul de creditare rapid. Astfel, timpul de răspuns este de 24 de ore de la primirea documentaţiei complete, iar termenul garantat pentru accesarea banilor este de maxim 3 zile de la semnarea contractelor de credit”, a declarat Andra Pârvan, director general Agrinvest Credit IFN.
Agrinvest Credit IFN a acordat fermierilor români credite de peste 49 milioane de lei în 2020, în primul său an de activitate. Ţinta stabilită pentru anul 2021 vizează o majorare de minim 70% a creditelor acordate, în contextul în care fermierii se confruntă cu acces limitat la finanţările bancare clasice, precum şi o creştere semnificativă a numărului de clienţi finanţaţi.
„Un studiu al Băncii Europene de Investiţii din 2020 arată că diferenţa dintre finanţările existente şi cele necesare în agricultura românească este între 2,2 – 5,3 miliarde de euro. În prezent, soldul creditelor bancare acordate în agricultură este de aproximativ 4,5 miliarde de euro. Aşadar, suntem la jumătate din necesarul finanţării agriculturii româneşti. Subfinanţarea are la bază riscurile mai mari specifice sectorului: impredictibilitatea legată de vreme şi lipsa garanţiilor pentru credite. Studiul relevă, însă, şi o nouă componentă legată de lipsa de experienţă a fermierilor mici în relaţia cu banca. Iar aici, jucătorii regionali, precum Grupul Agrinvest, au un rol esenţial, pentru că pot fi foarte aproape de fermieri pentru a le oferi soluţiile integrate de care au nevoie, inclusiv finanţarea. Împreună, putem să îi ajutăm pe fermieri să devină mai performanţi şi să treacă la un mod sustenabil de a face agricultură.”, a completat Marius Gavrea, Business Strategy Lead Agri Financing Products, divizia Business Banking, în cadrul ING Bank România.
ING Bank România a intrat pe segmentul finanţării agriculturii în anul 2015. Una dintre direcţiile principale ale băncii a fost cea de educaţie financiară pentru fermieri, prin organizarea unor sesiuni regulate, pentru optimizarea afacerii acestora din punct de vedere financiar şi găsirea unor soluţii concrete pentru acces cât mai simplu la finanţare. Totodată, sustenabilitatea şi digitalizarea sunt în centrul strategiei băncii şi în sectorul agricol.
Agrinvest Credit IFN face parte din grupul Agrinvest, jucător de top în sectorul agricol, cu capital 100% românesc şi volume anuale de 267 milioane de lei. Grupul are activităţi integrate de distribuţie inputuri pentru fermieri, comerţ cu cereale, dispunând pentru această activitate de capacităţi de depozitare de peste 250.000 de tone, precum şi producţie agricolă pe o suprafaţă de peste 6.500 ha. Instituţia financiară a fost înfiinţata în 2019, iar la începutul anului 2020, a primit aprobarea Băncii Naţionale a României pentru demararea activităţii de creditare a fermierilor. Misiunea companiei este sprijinirea agriculturii româneşti. AGERPRES