Valeriu Gheorghiţă: Aşteptăm o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului privind vaccinul de la Johnson&Johnson

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că autorităţile române vor aştepta o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului înainte de a începe imunizarea cu serul de la Johnson&Johnson, având în vedere că autoritatea de reglementare americană (FDA) solicită suspendarea vaccinării cu acest ser în SUA.

„Am văzut această recomandare în cursul zilei de astăzi. Aşteptăm, pe bună dreptate, o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi, cu siguranţă, dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, întrebat cum va proceda România având în vedere situaţia creată în SUA.

 

Şeful CNCAV a precizat că o decizie de la nivel european ar urma să fie luată chiar în această săptămână.

„Cred că săptămâna aceasta, din moment ce FDA recomandă acest lucru, sigur Agenţia Europeană a Medicamentului va face o precizare, mai ales că în Europa nu s-au folosit încă aceste vaccinuri. Tocmai de aceea este importantă experienţa acumulată până la acest moment în Statele Unite, unde sunt aproape 7 milioane de doze deja utilizate. Însă frecvenţa acestor cazuri de evenimente trombotice pare a fi de circa 1 la un milion, deci oricum vorbim de o frecvenţă extrem de rară, însă atâta timp cât a fost această recomandare a unei agenţii de reglementare, cu siguranţă şi Agenţia Europeană a Medicamentului va face precizări suplimentare şi recomandări în acest sens”, a explicat Gheorghiţă.

Preşedintele CNCAV a subliniat că o eventuală amânare a începerii vaccinării cu Johnson&Johnson nu va însemna şi o întârziere a debutului campaniei de imunizare din mediul rural prin intermediul centrelor mobile care ar urma să folosească preponderent acest tip de vaccin.

„Putem să folosim un alt tip de vaccin atâta timp cât putem îndeplini condiţiile de lanţ de frig. Nu cred că va avea un impact asupra continuităţii campaniei de vaccinare. Întotdeauna pe primul loc rămâne siguranţa beneficiarilor şi, cu siguranţă, dacă Agenţia Europeană a Medicamentului va face aceste recomandări, evident că vom ţine cont de ele ca întotdeauna”, a completat Valeriu Gheorghiţă. AGERPRES