În săptămâna 12-18 aprilie au fost raportate un număr de 746 de reacţii adverse după vaccinarea anti-COVID

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că în săptămâna 12-18 aprilie au fost raportate un număr de 746 de reacţii adverse după vaccinarea anti-COVID – cu cel puţin 40% mai redus decât în săptămâna precedentă.

„În ultima săptămână, săptămâna 12-18 aprilie, au fost raportate un număr de 746 de reacţii adverse – cu cel puţin 40% mai redus decât în săptămâna precedentă – majoritatea fiind reacţii raportate la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Şi vă menţionez şi faptul că în ultima săptămână au fost cele mai multe persoane vaccinate: vorbim de o medie de peste 75.000, aproape de 80.000 de persoane. (…) Menţionez că în cursul zilei de ieri – toate aceste date sunt până pe 18 aprilie – a fost raportat un caz de şoc anafilactic la o persoană de sex feminin de 16 ani din judeţul Maramureş, care a fost vaccinată la centrul de vaccinare din oraşul Ulmeni împreună cu membrii familiei – erau programaţi. A dezvoltat la scurt timp după vaccinarea cu vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer manifestări clinice de şoc anafilactic. S-a intervenit din punct de vedere medical, evoluţia a fost foarte bună şi persoana, în momentul de faţă, este bine, este acasă”, a spus Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

 

Potrivit acestuia, în săptămâna 12-18 aprilie au fost operaţionalizate circa 167 de echipe mobile, care sunt formate din 477 de medici şi asistenţi medicali şi 123 de registratori şi au fost imunizate în această perioadă cu echipe mobile 8.351 de persoane.

„S-au efectuat 496 de misiuni pentru vaccinare în centre rezidenţiale persoane imobilizate, centre de dializă şi persoane fără adăpost şi au fost vaccinate în această săptămână cu echipe mobile 8.351 de persoane. Cele mai multe persoane au fost vaccinate în judeţul Hunedoara – 1.337 în ultima săptămână – cu aceste echipe mobile, în Satu Mare 742 de persoane, Cluj – 650 de persoane, în Bucureşti 600 de persoane, Timiş – 463”, a afirmat reprezentantul CNCAV. AGERPRES