n prezent, Organizația Mondială a Sănătății monitorizează evoluția a patru variante SARS-CoV-2 îngrijorătoare. Dintre acestea, varianta Delta, sau varianta indiană, prezintă cel mai mare risc, atât din punct de vedere
al contagiozității, cât și din punct de vedere al formelor de boală manifestate.
Varianta Alfa (britanică), varianta Beta (sud-africană), varianta Gama (braziliană) și varianta Delta (indiană) sunt cele patru tulpini îngrijorătoare, monitorizate de OMS. Acestea au o contagiozitate sporită, spre deosebire de varianta originală și, de asemenea, pot provoca forme și simptome mai severe.
Cum te protejezi de varianta Delta?
Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România, dezvăluie care este cea mai bună metodă de protecție împotriva variantei Delta,
care este cu 50% mai contagioasă decât tulpina britanică. Se pare că schema completă de vaccinare este, până acum, cea mai eficientă împotriva tulpinii.
„Este cât se poate de clar că pandemia nu s-a încheiat. Este cât se poate de evident că la acest moment există patru variante virale îngrijorătoare, așa cum ele au fost clasificate de Organizația Mondială a Sănătății: varianta Alfa sau varianta britanică, varianta Beta sau varianta sud-africană, Gama sau varianta braziliană și nu în ultimul rând varianta Delta sau varianta indiană.
Această tulpină are o capacitate de contagiozitate
cu circa 50% mai mare decât varianta britanică, și știm că varianta britanică avea o capacitate de contagiozitate cu cel puțin 30%-50% mai mare decât varianta inițială din Wuhan.
Deci, practic dacă ne-am uita la rata bazală de reproducere a cazurilor este de aproape cinci, în sensul că un pacient bolnav infectează alte cinci persoane, spre deosebire de tulpina inițială care avea o rată bazală de reproducere a cazurilor între doi și trei.
Deci, categoric vorbim de o contagiozitate mult mai mare și din păcate ceea ce se întâmplă la acest moment în Marea Britanie arată o tendință de expansiune
în populația acestei variante virale, majoritatea cazurilor diagnosticate de infecție cu SARS-COV-2 sunt cauzate de această variantă Delta.
Partea bună, dacă vreți din punct de vedere al masurilor de control epidemiologic este că vaccinurile actuale își dovedesc eficiența în viața de zi cu zi față de această variantă virală, cu condiția să fie efectuată schema completă de vaccinare.
Şi sunt rezultatele prezentate recent într-un studiu efectuat în Marea Britanie, care a arătat o menținere a eficienței de peste 90% atât pentru vaccinul de la compania BioNTech-Pfizer, cât și pentru vaccinul de la compania AstraZeneca în ceea ce privește riscul și rata de internare a pacienților diagnosticați cu infecție SARS-COV-2, cu condiția să fie pacienți care aveau o schemă completă de vaccinare”, dezvăluie medicul, potrivit Rador. (sursa: www.doctorulzilei.ro)