Breaking News

Parlamentarii social-democrați ieșeni vor vota moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Cîțu

Reprezentanții PSD aleși de ieșeni pentru a-i reprezenta în Parlamentul României au explicat motivele pentru care Guvernul de Dreapta trebuie să fie demis. La conferința de presă organizată astăzi au participat senatorul Maricel Popa, președintele filialei județene, deputatul Marius Ostaficiuc, președintele organizației municipale și deputatul Vasile Cîtea, secretarul filialei.

”Unul dintre cele mai mari eșecuri de până acum al guvernării PNL-USR PLUS este Planul Național de Redresare și Reziliență  (PNRR). Din păcate, actualul guvern folosește PNRR-ul ca instrument pentru satisfacerea camarilei de partid și interesele economice ale grupurilor lor clientelare. Cheltuielile propuse prin PNRR sunt sfidătoare la adresa românilor, motiv pentru care Comisia Europeană a întors de 3 ori până acum acest plan. PNRR conține alocări impresionante pentru firme de casă sau pentru administrațiile conduse de reprezentanții PNL-USR-PLUS-UDMR. Ieșenii au fost lăsați pe dinafară la împărțirea fondurilor din cadrul PNRR. Niciun proiect major nu este menționat în dreptul județului nostru. Alte județe au investiții concrete de sute de milioane de euro, chiar miliarde de euro. Iașul este însă prins la categoria ”și altele”. Poate cel mai grav pentru noi este lipsa finanțării sectorului de autostradă de la Iași la Moțca, cel care ar fi crescut siguranța rutieră într-o zonă cu foarte multe accidente grave și ar fi eliminat aglomerația actuală de pe drumul european. Acest proiect nu se regăsește nici măcar pe lista de rezervă, deși acolo putem găsi alte proiecte care acum nu au nicio documentație tehnică. Nici șoseaua ocolitoare de nord a municipiului nu are șanse de a fi realizată prin PNRR. Dezastrul din educație, distrugerea agriculturii românești reprezintă alte motive pentru care voi vota moțiunea de cenzură”, a declarat senatorul Popa.

”Discutăm astăzi despre eșecul unei guvernări nocive, șmecherești, puse pe căpătuială. O guvernare plină de minciuni și demagogie, în folosul băncilor, al corporațiilor străine, în care bogații devin mai bogați, iar ceilalalți, adică 90% din populație mai săraci. (…) Vă mai amintiți cum promiteau românilor, Iohannis, Orban, Cîțu, Rareș Bogdan, Turcan și alți baroni locali, că în primele 30 de zile de guvernare vor elimina pensiile speciale și inechitățile din sistemul de pensii? Nu au trecut 30 de zile, ci 20 de luni. Și nu numai că nu s-au ținut de promisiuni, ba mai mult, au negociat cu Uniunea Europeană creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani. În același timp au blocat majorarea pensiilor aprobate prin lege, confiscând 9,5 miliarde de euro pe care le-ar fi încasat pensionarii până în 2024. (…) Să ne amintim și de proiectele promise de Mihai Chirica, Costel Alexe și Alex Muraru care răsturnau sute de milioane de euro peste ieșeni din bani europeni sau fonduri guvernamentale: șosea de centură, autostradă, sală de sport, stadion, spital regional. Toate acestea urmau să se întâmple dacă liberalii vor prelua guvernarea. Iată că acest lucru a devenit realitate, liberalii sunt la putere, dar Iașul nu beneficiază de nimic din toate aceste proiecte care au rămas la stadiul de promisiuni de campanie.”, a explicat deputatul Ostaficiuc.

”Guvernarea Cîțu-Barna bagă România în criză economică. Măsurile economice ineficiente se regăsesc în prețul alimentelor de pe rafturilor magazinelor.  Efectele guvernării PNL-USR-PLUS-UDMR sunt crunte: creșterea preturilor la alimente de bază, medicamente și utilități este de peste 10%, în timp ce salariile și pensiile au înghețat. Aceasta înseamnă 10% scădere a puterii de cumpărare pentru 90% dintre salariați și pensionari! În campania electorală au fluturat un program de finanțare al IMM-urilor care conținea 57 de puncte. Și alocări de 1 miliard de euro. După alegeri, au anulat 55 din acele puncte, iar miliardul de euro s-a transformat într-o minciună sfruntată. Doar o treime din firme au primit banii pentru capital de lucru, iar măsura pentru capitalul de investiții a fost anulată. S-au pierdut în acest mod mai bine de 10.000 locuri de muncă și peste 300 milioane de euro, rezultați doar din taxele pe salarii în următorii 5 ani. Mai mult, acest Guvern s-a remarcat încă de la început prin împărțirea de sinecuri pentru apropiații de partid, fie primari din arcul puterii sau membri simpli. În posturi cheie din economie au fost numiți “oamenii cu școala vieții” – analfabeți la Apele Române, cioclii la spitale, cosmeticiene la Romatsa, șomeri, a căror singură idee erau “afacerile” dubioase și achizițiile publice la suprapreț. Cazul ”animalului politic” și al chelneriței de la Apele Române au ținut Iașul pe prima pagină a publicațiilor naționale. Aceste lucruri arată clar că Guvernul este total depășit de situație. Este ca atunci când un boxer este în corzi și arbitrul îl numără. El nu mai are decât o soluție. Să recunoască înfrângerea. Lucrurile ”fantastice” promise de Cîțu se văd acum”, a precizat deputatul Cîtea.