Numărul companiilor listate în acest an pe piaţa de capital din România a ajuns la 29, în timp ce lista de aşteptare este cel puţin egală cu numărul de companii pe care le-am văzut deja listate, a declarat, marţi, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Radu Hanga, la Forumul Naţional de Redresare.
„E un an record la Bursa de Valori Bucureşti. Ne apropiem de 30 de listări. Până acum discutam în zona de ‘lower single digit’, adică una, două, trei listări într-un an. Acum discutăm de 29 de listări, de 17 emisiuni de obligaţiuni, de 12 emisiuni de acţiuni, 12 companii noi care s-au listat anul acesta – una pe piaţa principală şi 11 pe piaţa AeRo. Avem o listă de aşteptare cel puţin egală cu numărul de companii pe care le-am văzut deja listate pe Bursă. Lista de aşteptare e populată cu companii care urmează să vină către Bursă în următoare perioadă. Au fost foarte multe presiuni către noi din zona cluburilor de investitori pentru a lansa un indice pentru piaţa AeRo şi tocmai am aprobat structura. Trecem prin procesul de agreare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi, în termen foarte scurt, vom ieşi în piaţă cu un indice pentru piaţa AeRo”, a menţionat Hanga.
Acesta a adăugat că tehnologia ajută foarte mult la conectarea pieţei de capital cu investitorii şi la accesul acestora în piaţă mult mai facil.
„În zona pieţei de capital chiar trecem printr-o perioadă cum probabil nu am văzut în ultimii 20 de ani. Aici mă refer la creşterea numărului de investitori şi la discuţia legată de digital. Cred că tehnologia ajută foarte mult în a conecta piaţa cu investitorii, accesul investitorilor în piaţă este mult mai simplu. Vedem companiile de brokeraj investind tot mai mult în partea de tehnologie. Pe de altă parte, rolul principal al pieţei este de a da acces companiilor la capital, la investitori, pentru a se dezvolta. Bursa de Valori Bucureşti joacă un rol foarte important în dezvoltarea ecosistemului local, inclusiv în dezvoltarea sistemului bancar”, a spus preşedintele BVB.
România Durabilă şi EM360 Group au organizat, marţi, Forumul Naţional de Redresare, eveniment online care şi-a propus să aducă în dezbatere oportunitatea pe care România o are prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (MRR), pilon principal al instrumentului financiar #NextGenerationEU prin care Uniunea Europeană oferă sprijin statelor membre, are alocat un buget total de 672,5 miliarde de euro. AGERPRES