Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, împreună cu vicepreşedintele Marius Dangă şi administratorul public al judeţului, Andrei Cazacu, au avut vineri, 9 iulie, o întâlnire cu reprezentanții Consitrans, firma care realizează Studiul de Fezabilitate (SF) și Proiectul Tehnic de Execuție (PTE) al Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii).
La discuții, care au vizat traseul viitoarei autostrăzi care urmează să lege Moldova de Ardeal, au participat directorul ApaVital, Mihail Doruș, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iași, Dănuț Pilă, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Iași, Paul Butnariu, reprezentanți ai Aeroportului Internațional Iași, Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) și ai Direcției Silvice Iași, precum și primari din comunele prin care urmează să treacă autostrada, informează, într-un comunicat, reprezentanţii Departamentului de comunicare al CJ Iaşi.
Potrivit documentului, specialiștii Consitrans au în lucru patru variante de traseu pentru tronsoanele din A8 care traversează județul și alte șase pentru zona municipiului Iași.
„Discuțiile tehnice de astăzi au avut ca scop găsirea celei mai bune soluții pentru ca traseul final să se armonizeze cât mai bine cu planurile de realizare a Spitalului Regional de Urgențe, cu proiectul de dezvoltare a Aeroportului Internațional Iași, cu viitoarele Parcuri Industriale din județ, cu zonele rezidențiale, precum și cu rețelele de utilități. În baza analizei multicriteriale, Consitrans urmând să definitiveze traseul Tg. Neamț-Iași-Ungheni din A8 până la sfârșitul lunii august”, se arată în comunicat.
“Odată cu semnarea ordinului de începere a lucrărilor de proiectare a autostrăzii A8, pe tronsonul Ungheni-Iași-Târgu Neamț, am început să lucrăm, cu ajutorul administrațiilor comunelor de pe traseul viitoarei autostrăzi, la actualizarea SF-ului pe baza noilor PUZ-uri și PUG-uri, ceea ce înseamnă o economie de timp de câteva luni pentru proiectant. Am avut astăzi o discuție tehnică în cadrul Grupului de lucru referitoare la cele patru variante de traseu propuse de proiectant, asupra cărora am intervenit cu sugestii, ținând cont atât de nevoia de a conecta cât mai bine comunitățile la viitoarea autostradă, cât și de celelalte proiecte în derulare. Mulțumesc pe această cale proiectantului pentru flexibilitatea de care a dat dovadă în stabilirea traseului, luând în calcul planurile noastre de dezvoltare a parcurilor industriale în județ, la Pașcani, Lețcani, Dumești. Succesul proiectului A8 depinde și de buna comunicare interinstituțională, iar în ceea ce privește Consiliul Județean Iași vom fi un liant între autoritățile centrale, cele locale și proiectant pentru a ne asigura că nu ne blocăm în probleme birocratice, astfel încât să accelerăm ritmul de implementare și să ne încadrăm în termenii de livrare. Mă bucur că echipa proiectantului s-a arătat optimistă că primele studii geotehnice, de la km 12 până la intersecția cu DJ208, pot fi realizate mai devreme decât era planificat, iar cât de curând vor fi comunicate traseele de către CNAIR, astfel încât să poată fi aleasă cea mai bună variantă pentru Autostrada Unirii”, a declarat, la finalul discuţiilor, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iaşi. (E.M.)