La Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava: Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică

La Universitatea „Ştefan cel Mare” (USV) din Suceava a debutat, luni, Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică, cu respectarea unor norme drastice de protecţie pandemică, a anunţat purtătorul de cuvânt al instituţiei de învăţământ superior, Codruţ Şerban.

Sursa citată arată, într-un comunicat remis AGERPRES, că manifestarea găzduită de USV Suceava îşi propune să pună în valoare elevii capabili să facă performanţă în cadrul unei discipline ce nu se găseşte în curricula şcolară şi pentru a stabili componenţa loturilor olimpice naţionale ale României la olimpiadele internaţionale din acest an.

La olimpiada din acest an participă aproximativ 100 de elevi din 14 judeţe, selectaţi prin etape judeţene ale competiţiei, împărţiţi pe două categorii de vârstă, juniori (gimnaziu) şi seniori (liceu).

Probele se vor desfăşura marţi şi miercuri, în amfiteatrele Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor şi ale Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management.

Manifestarea este finanţată de USV şi organizată în colaborare cu Societatea Ştiinţifică „Cygnus”.

Echipa de coordonare este formată din prorectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian, inspectorul de fizică din cadrul IŞJ Suceava, prof. dr. Petru Crăciun, preşedintele Societăţii Ştiinţifice ”Cygnus”, prof. Victor Şutac şi directorul Observatorului USV, lect. dr. Cristian Pîrghie.

”Deşi astronomia şi astrofizica nu fac parte din disciplinele curriculei şcolare din gimnaziu sau liceu în Romania, există numeroase cercuri şi ateliere organizate în instituţiile de învăţământ din întreaga ţară, în care elevii pot face performanţă sub coordonarea unor profesori de valoare. Performanţa elevilor români este validată anual de medaliile obţinute la olimpiadele internaţionale, România clasându-se an de an printre ţările cu cele mai frumoase rezultate internaţionale”, a precizat Codruţ Şerban.

Lotul olimpic român, ce reprezintă ţara la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, este coordonat de prof Petru Crăciun şi se reuneşte anual la Suceava în vederea pregătirii, iar printre cei care au obţinut în ultimii ani medalii internaţionale importante se numără şi elevi suceveni. AGERPRES