Studii avansate pentru producerea unui nou medicament destinat insuficienței cardiace

Rezultatele integrale ale studiului de referinţă de fază III EMPEROR-Preserved au demonstrat că empagliflozin generează o reducere fără precedent, de 21%, a riscului relativ pentru obiectivul primar compozit  de mortalitate cardiovasculară și spitalizare din cauza insuficienţei cardiace la adulții cu insuficiență cardiacă şi fracție de ejecție păstrată (ICFEp) comparativ cu placebo, potrivit unui comunicat de presă al companiei farmaceutice Boehringer Ingelheim. Beneficiul a fost independent de valorile fracţiei de ejecţie sau de statusul diabetului zaharat, poziţionând empagliflozin drept primul şi singurul compus care îmbunătăţeşte semnificativ rezultatele pentru întregul spectru de pacienţi cu insuficienţă cardiacă. Rezultatele au fost prezentate la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie (ESC 20212) şi publicate în The New England Journal of Medicine.

Analiza obiectivelor secundare din studiu a evidenţiat că empagliflozin a redus, de asemenea, cu 27% riscul relativ de primă spitalizare şi de spitalizare recurentă din cauza insuficienţei cardiace şi a încetinit semnificativ procesul de deteriorare a funcţiei renale.

“În cazul persoanelor cu ICFEp, realitatea până în prezent este că nu există niciun tratament dovedit clinic pe care să îl putem oferi şi care să aibă un impact semnificativ asupra afecţiunii lor,” a declarat Prof. Stefan Anker, investigator principal în cadrul studiului EMPEROR-Preserved şi medic cardiolog la Charité Berlin, Germania. “Aceste date înseamnă o nouă speranţă pentru milioane de pacienţi cu ICFEp. Rezultatele obiectivului principal au fost, de asemenea, îmbunătăţite la toate subgrupurile de pacienţi din studiu, femei şi bărbaţi, pacienți cu şi fără diabet zaharat, indiferent de valorile fracţiei de ejecţie şi parametrii de funcţionare renală. Acest lucru evidenţiază spectrul larg al eficacităţii empagliflozin şi potenţialul său impact general asupra insuficienței cardiace”, a explicat acesta.

Peste 60 de milioane de persoane la nivel mondial suferă de insuficienţă cardiacă şi aproximativ jumătate dintre acestea au ICFEp, cunoscută şi ca insuficienţă cardiacă diastolică.  ICFEp a fost descrisă drept afecţiunea pentru care există cea mai mare nevoie medicală de tratament din medicina cardiovasculară, având în vedere prevalenţa acesteia, rezultatele nefavorabile şi absenţa terapiilor dovedite clinic până în prezent.

“Insuficienţa cardiacă este o problemă de sănătate gravă şi complexă şi o cauză majoră a spitalizărilor”, a afirmat Waheed Jamal, M.D., vice-preşedinte al corporaţiei şi director al departamentului de Medicină Cardio-metabolică” din cadrul Boehringer Ingelheim. “Riscul de deces al persoanelor cu insuficienţă cardiacă creşte cu fiecare internare în spital şi pe măsura deprecierii funcţiei renale. Studiul de referinţă EMPEROR-Preserved dovedeşte că empagliflozin aduce un beneficiu semnificativ, ceea ce constituie o veste binevenită şi incredibil de incitantă, atât pentru comunitatea medicilor, cât şi pentru cea a pacienţilor”, a menționat acesta.

Beneficiile demonstrate în studiul EMPEROR-Preserved sunt similare cu cele observate în studiul EMPEROR-Reduced, în care empagliflozin a scăzut semnificativ, cu 25%, riscul pentru obiectivul primar compozit  de deces cardiovascular sau spitalizare pentru insuficienţă cardiacă, în comparaţie cu placebo, la adulţi cu insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă (ICFEr).  Împreună, aceste studii demonstrează beneficiile empagliflozin pentru pacienţi din toate  de categoriile de insuficienţă cardiacă.

Empagliflozin este în prezent indicat pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 2 insuficient controlat. În plus, empagliflozin este aprobat în Uniunea Europeană şi SUA pentru tratamentul adulților cu insuficiență cardiacă cronică simptomatică, cu fracție de ejecție redusă (ICFEr). Boehringer Ingelheim intenţionează să depună cereri de autorizare la nivel global şi pentru alte indicaţii în domeniul insuficienţei cardiace către agenţiile de reglementare, în 2021. Cercetările continuă, urmărind efectele empagliflozin asupra ratelor de spitalizare pentru insuficienţă cardiacă şi asupra mortalităţii la pacienţi care au suferit anterior un infarct miocardic (atac de cord) şi au risc înalt de insuficienţă cardiacă.  Empagliflozin este de asemenea investigat în prezent pentru indicaţia de boală cronică renală.

(sursa:www.medicaacademica.ro)