CulturaFlux

Programul Cinematografului „Ateneu” în săptămâna 6 – 12 septembrie

La Cinema Ateneu începe o nouă săptămână cu filme bune pentru toate gusturile, iar programul continuă cu o selecție de evenimente organizate în cadrul ediției a doua a Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film.

Dineu cu vecinii de sus este o comedie spaniolă pe cinste, unde un cuplu își invită vecinii la cină și totul se va transforma, pe neașteptate, într-un tsunami al emoțiilor. În prim plan sunt Julio și Ana, împreună de mai bine de 15 ani, alături de Salva și Laura, mai tineri și cu o relație de cuplu apropiată.

După comedia „Pup-o, mă!”, regizoarea Camelia Popa revine cu Pup-o, mă! 2: Mireasa nebună, povestea a trei frați ciobani care au trecut de mult de vârsta însurătorii și vor cu disperare să pupe o mândră de Ziua Lânii. Rolurile principale sunt jucate de Alexandru Pop, Alin Panc, Cosmin Seleși, Lora, Florin Busuioc.

Neidentificat, cu regia semnată de Bogdan Apetri, deschide un nou drum spre filmele polițiste românești. Rolurile aparțin actorilor Bogdan Farcaș, Dragoș Dumitru, Vasile Muraru, Emanuel Pârvu, Olimpia Mălai, Ana Popescu, Andrei Aradits, Kira Hagi, Ion Bechet. La TIFF, filmul a fost recompensat cu Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.

Întregalde spune povestea a trei prieteni care se află într-o excursie umanitară de sfârșit de an.  „Este un film în care altruismul personajelor principale, cu care acestea pornesc la pachet la începutul poveștii, e pus la încercare atunci când se pune problema propriei lor supraviețuiri. Natura, cu pădurea întunecată, noroiul, gaterul abandonat, văile către nimic, este aproape un personaj în film”, precizează regizorul Radu Muntean. Filmul a avut premiera mondială anul acesta la Cannes și a fost selecționat la Festivalul de Film Internațional de la Toronto.

Cel de-al doilea lungmetraj semnat de Daniel Sandu, Tata mută munții, este inspirat dintr-o poveste de viață reală, despre vinovăție și dragoste, echitate și compromisuri. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Shanghai, China, iar în rolurile principale îi vom vedea pe: Adrian Titieni, Elena Purea, Judith State, Valeriu Andriuță.

În perioada 10-12 septembrie 2021, Cinema Ateneu va fi gazda Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film „Ecranul și Divanul”, ce se va desfășura sub genericul „Despre neuitare înainte, în timpul și după Pandemie”. Cinefilii vor putea viziona filme ca Tea with the Dames, Concertul, Deasupra tuturor/UP, Un divan à Tunis, dar și o serie de scurtmetraje despre neuitare.

Invitații speciali ai ediției vor fi Irina-Margareta Nistor (cine-interpret), Andrea Sabaddini (online de la Londra) și Vlad Ivanov (actor). Filmele vor fi proiectate la Ateneul Național din Iași și acompaniate de discuții cu specialiști, terapeuți și psihanaliști, care vor analiza subiectele prezentate prin limbajul universal din cinema, într-un mod liber și creativ.

Printre specialiștii de anul acesta se numără: dr. Andrea Sabbadini, Ilinca Bălaș, Matei Georgescu, Oana Paveliuc, Andreea Chițu, Laura Manu.

 

Biletele pot fi achiziționate de pe www.cinemaiasi.ro sau de la casieria Ateneului Național din Iași. Sala mare a Ateneului este deschisă la o capacitate de 70%, cu respectarea măsurilor și regulilor impuse de autorități.

 

Filmele vor putea fi vizionate conform programului, astfel:

6 septembrie 2021

18.00 – Dineu cu vecinii de sus – Sentimental  – (regia Cesc Gay) – N15 – Nerecomandat sub 15 ani

20.00 – Pup-o, mă! 2: Mireasa nebună – (regia Camelia Popa) – AP 12

 

7 septembrie 2021

18.00 – Pup-o, mă! 2: Mireasa nebună – (regia Camelia Popa) – AP 12

20.00 – Neidentificat – (regia Bogdan George Apetri) – N15 – Nerecomandat sub 15 ani

 

8 septembrie 2021

18.00 – Întregalde – (regia Radu Muntean) – AP 12

20.00 – Tata mută munții – (regia Daniel Sandu) – AG

 

10 septembrie 2021

19.00 – Tea with the Dames – (regia Roger Michell) – PREMIERĂ – AP 12 – Proiecție în cadrul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film, Iași, ediția a II-a

 

11 septembrie 2021

19.30 – Concertul – Le concert – (regia Radu Mihăileanu) – AG – Proiecție în cadrul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film, Iași, ediția a II-a

 

12 septembrie 2021

14.00 – Deasupra tuturor – UP –  animație – 2D, dublat – (regia Pete Docter, Bob Peterson) – Proiecție de film pentru copii în cadrul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film, Iași, ediția a II-a – AG

Ora 17.00 – Scurt-metraje românești despre neuitare:

The insiders – (regia Maria Forrester)

Ecce H… omulețul – (regia Bogdan Mihăilescu)

Glossă – după poezia cu același nume – (regia Călin Grigoriu)

Psihanalizate de dr. Andreea Chițu (on-line) și cine-interpretate de Irina-Margareta Nistor

*intrarea la scurtmetraje este liberă, în limita locurilor disponibile

19.30 – Un divan à Tunis – (regia Manele Labidi) – PREMIERĂ – AG – Proiecție în cadrul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film, Iași, ediția a II-a

Preț bilet normal: 12 lei

Preț bilet filme din cadrul Festivalului de Psihanaliză: 15 lei

 

 

Related Articles

Back to top button