Victor Ponta: Dacă va fi condamnat, Relu Fenechiu va pleca din Guvern

pontaPremierul Victor Ponta a declarat că ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, va pleca din Guvern doar dacă va fi condamnat de Curtea Supremă, precizare făcută în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a precizat că există ”nişte sensibilităţi politice” referitoare la faptul că liberalii ţin la prezenţa lui Relu Fenechiu în Guvern. „Am discutat de mai multe ori, şi cu domnul Băsescu, şi cu Crin Antonescu, şi cu Relu Fenechiu. În momentul în care Curtea Supremă se va pronunţa în dosarul domnului Fenechiu, sunt două variante: dacă îl condamnă în primă instanţă – ceea ce, sigur, nu îmi doresc – în aceea zi, domnul Fenechiu va demisiona. Dacă îl achită – m-aş bucura – şi cred că foarte mulţi din cei care l-au criticat în această perioadă îşi vor da seama că au greşit”, a spus primul ministru. Premierul Victor Ponta a admis că la începutul formării Guvernului, a avut „nişte reţineri” referitoare la numirea lui Relu Fenechiu în Executiv, tocmai din cauza faptului că ştia că acesta era trimis în judecată. „Între timp însă – şi ştiu că domnul Fenechiu nu e cel mai popular ministru, dar eu îmi fac datoria să vă spun – a deblocat POS Transport: 4,5 miliarde euro. Eu vreau să vă spun că pentru astea 4,5 miliarde euro, domnul Fenechiu merită felicitat. În al doilea rând: mai are până pe 20 iunie, sper să reuşească, să ducă la capăt o procedură extrem de grea, referitoare la declararea unui câştigător pentru CFR Marfă, o procedură de care depinde intrarea noastră în board-ul FMI”, a precizat Victor Ponta. În acest sens, premierul a concluzionat că Relu Fenechiu a avut două obiective fundamentale, dintre care unul a fost deja îndeplinit. El a mai apreciat că privatizarea CFR Marfă este un proces care ar trebui să dureze un an, iar ministrul trebuie să îl finalizeze în cinci luni. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-o emisiune la Pro tv, că premierul Victor Ponta trebuie să aibă grijă să nu creeze un moment de instabilitate politică în ceea ce priveşte rezolvarea problemei legate de MCV în cazul ministrului Transporturilor, fiind de părere că există ”nişte sensibilităţi politice” referitoare la faptul că liberalii ţin la prezenţa lui Relu Fenechiu în Guvern. „Am trimis scrisori Parlamentului şi primului-ministru extrăgând din raportul MCV cele opt puncte. (…) Cred că şi acum trei săptămâni am reluat discuţiile pe MCV şi răspunsul a fost pozitiv. Hai să fim cinstiţi. Nu sunt apărătorul lui Victor Ponta, este clar că există nişte sensibilităţi politice. Se pare că liberalii ţin foarte mult la prezenţa domnului Fenechiu în Guvern. În condiţiile astea premierul trebuie să rezolve şi problema legată de MCV, trebuie să aibă grijă şi să nu creeze un moment de instabilitate politică ce ne-ar costa infinit mai mult. Pot să îl înţeleg. M-a asigurat că va fi rezolvat acest lucru”, a precizat Băsescu.

„În MO a fost publicat textul iniţial al ordonanţei vizând impozitarea salariilor compensatorii, nu forma adoptată în Guvern”

Premierul Victor Ponta a declarat că a elucidat modul în care ordonanţa privind impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii a ajuns în Monitorul Oficial în altă formă decât în cea adoptată în Guvern – în MO a fost publicat textul iniţial, aşa cum fusese propus de Ministerul Finanţelor, înainte să fie modificat şi adoptat în şedinţa Executivului. „Am descoperit – e ca într-o scrisoare pierdută. Ministerul de Finanţe a venit cu o variantă în şedinţa de Guvern, varianta cu toţi la un loc – şi aici e opinia destul de conservatoare şi a domnului Voinea şi a domnului Gherghina: când se poate să punem taxe, punem cât mai multe. Noi în şedinţa de Guvern – eu am spus pe stenogramă – am venit cu un alt text, după care a plecat însă (la Monitorul Oficial) textul iniţial”, a spus Ponta. Întrebat cine e vinovat că în Monitorul Oficial a ajuns textul iniţial, premierul a răspuns că e vorba de „proasta organizare a Guvernului”, dar că va avea grijă „să nu se mai întâmple”. El a lăsat să se înţeleagă faptul că niciun funcţionar nu va fi demis în urma erorii produse. Premierul Victor Ponta s-a declarat nemulţumit miercurea trecută de faptul că actul normativ referitor la impozitarea salariilor compensatorii pe care şi le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a constituit Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost modificat înaintea publicării în Monitorul Oficial, el solicitând sancţionarea vinovaţilor. Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care reduce numărul membrilor în Autoritatea de Supraveghere Financiară de la 19 la 11 şi impozitează cu 85% salariile compensatorii pe care şi le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a constituit ASF. În actul normativ publicat în MO prevederea privind impozitarea cu 85% era extinsă şi asupra mediului privat.