Spitalul Clinic de Boli Infecţioase” Sf. Parascheva” din Iaşi funcţionează la capacitate maximă în acest moment, atât cadrele medicale cât şi întreaga infrastructură a unităţii fiind supuse unei presiuni foarte mari, cauzate de creşterea numărului de cazuri noi de coronavirus înregistrat în ultimele zile.
Potrivit managerului Florin Roşu, spitalul îngrijeşte pacienţi cu COVID-19 cu forme medii şi severe, care au nevoie de suport maximal din punct de vedere al oxigenoterapiei, peste 99% dintre aceştia fiind nevaccinati împotriva virusului SARS-CoV-2.
În momentul de faţă, unitatea medicală mai are libere doar zece locuri în saloane şi cinci la Terapie Intensivă.
“Colegii care activează în celelalte spitale suport au început să interneze şi să îngrijească pacienţi care nu mai pot fi absorbiţi de către spitalul nostru. Am detaşat specialişti către spitalele suport, astfel încât pacienţii să aibă parte de cea mai calificată îngrijire”, a declarat Florin Roşu.
Potrivit medicului, vaccinarea este cea mai sigură modalitate de stopare a răspândirii virusului, alături de măsurile sanitare de prevenţie.
“Revin cu îndemnul ferm, bazat pe date ştiinţifice irefutabile, de a se continua şi accelera vaccinarea populaţiei, dublată de respectarea măsurilor de prevenţie, măsuri bagatelizate în ultima perioadă. Aceste două elemente reprezintă singura armă de care dispunem în lupta acerbă pe care o continuăm neîntrerupt de 18 luni”, a afirmat managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva”.
Vineri, 17 septembrie, la Iaşi au fost raportate 225 de cazuri noi de coronavirus, în creştere faţă de datele înregistrate în ziua precedentă, judeţul situându-se pe locul trei la nivel naţional, după municipiul Bucureşti şi Timiş, în rândul judeţelor cu cel mai mare număr de infectări confirmate în ultimele 24 de ore. .
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), până vineri, 17 septembrie, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 44.560 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19 şi 977 de decese. (E.M.)