„Programul nuclear iranian a ajuns la un punct de cotitură, la fel ca toleranţa noastră în ceea ce îl priveşte”, a declarat Bennett de la tribuna Adunării Generale a ONU. El i-a succedat în iunie lui Benjamin Netanyahu în funcţia de şef al guvernului.
„În ultimii ani, Iranul a făcut un mare salt înainte în privinţa capacităţilor sale de cercetare şi de dezvoltare nucleară, de producţie şi de îmbogăţire (a uraniului – n.r.). Programul de armament nuclear al Iranului este într-un punct critic. Au fost depăşite toate liniile roşii”, a adăugat Bennett.
„Inspecţiile au fost ignorate. Toate speranţele s-au dovedit eronate. Iranul încalcă în prezent acordurile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi scapă” fără consecinţe, a subliniat Bennett, afirmând că statul evreu „nu va permite” Iranului să intre în posesia armei atomice.
Declaraţiile premierului israelian survin în contextul în care negocierile dintre Teheran şi marile puteri pentru relansarea unui acord istoric din 2015 de limitare drastică a programului nuclear iranian în schimbul unei relaxări a sancţiunilor sunt într-un punct mort.
Israelul, care a salutat retragerea SUA din acord sub preşedinţia lui Donald Trump şi reintroducerea de sancţiuni împotriva Teheranului, nu vede cu ochi buni o nouă înţelegere asupra programului nuclear iranian, despre care Iranul spune că are scopuri civile, nu militare.
AIEA a încheiat totuşi la 12 septembrie un aranjament cu Iranul privind întreţinerea unor echipamente de supraveghere în instalaţii nucleare, la câteva zile după ce a denunţat o lipsă de cooperare pe acest subiect.
Însă AIEA a deplâns duminică faptul că i s-a interzis accesul, considerat „indispensabil”, la un atelier de fabricare a unor componente de centrifuge situat la Karaj, în apropiere de Teheran.
La 23 iunie, Iranul a afirmat că a dejucat o operaţiune de „sabotaj”, pe care a imputat-o Israelului, asupra unei clădiri a organizaţiei sale de energie atomică în jurul Karaj şi că a fost deschisă o anchetă.AGERPRES