Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, afirmă că lupta cu virusul SARS-CoV-2 a fost pierdută, în condiţiile în care, în acest moment, în cele două secţii de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) ale unităţii medicale nu mai există niciun pat liber, iar curtea spitalului este plină cu ambulanţe care aduc “la foc continuu” bolnavi cu COVID-19.
“Lupta cu virusul SARS-CoV-2 a fost pierdută! Toate unităţile sanitare împreuna cu Unităţile şi Compartimentele Primiri Urgenţe au pus la dispoziţie maximum resurselor umane, financiare (mai puţin Spitalul Militar, care în niciunul dintre valurile pandemice nu şi-a făcut „simţită prezenţa”).
Putem să operaţionalizăm cât de multe paturi ATI, putem deschide noi spitale sau converti cât de multe secţii non-COVID în secţii COVID, rata scăzută a vaccinării împreună cu dezinformarea polulaţiei a fost factorul determinant care ne-a adus în acest scenariu.
Toţi pacienţii şi accentuez: TOTI pacienţii COVID-19 au fost consultaţi direct sau indirect (prin intermediul unui coleg de altă specialitate) de către medicii de boli infecţioase (o muncă titanică pe am făcut-o prin prisma grijei, empatiei i respectului pentru pacienţi).
COVID-19 nu este o patologie exclusiv infecto-contagioasă, ea îmbracă valenţele tuturor specialităţilor, de aceea, interdisciplinaritatea este esenţială.
Chiar daca unii se odihnesc, din diferite motive: fie e sfârşit de saptămână, fie au fluturat un drapel invocand drepturi greşit înţelese, în condiţiile în care drepturile cadrelor medicale şi a celor care s-au vaccinat sunt „aruncate fără remuşcare la tomberon”, fie pur şi simplu nu le pasă, noi suntem aici, făcându-ne datoria în continuare”, spune Florin Roşu.
Acesta subliniază că în ciuda greutăţilor cu care se confruntă cadrele medicale, toţi pacienţii care sunt aduşi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi sunt consultaţi şi li se aplică tratamentul corespunzător, fără a se face niciun fel de discriminare.
“Consultăm pacienţii temeinic şi profesionist, fiecare fiind tratat cu maxim de responsabilitate. Nu există şi nici nu trebuie să existe un tipar din niciun punct de vedere; fiecărui pacient i se acordă posibilitatea de a fi examinat, consultat temeinic şi de a i se răspunde întrebărilor care privesc starea acestuia de sănătate”, a mai precizat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
În ultimele 24 de ore, în judeţul Iaşi au fost înregistrate 383 de cazuri noi de coronavirus, tata de incidenţă cumulată la 14 zile, la nivelul judeţului, fiind de 3,83 de cazuri de coronavirus la mia de locuitori.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), până sâmbătă, 2 octombrie, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 49.356 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19, dintre care 1.047 au decedat. (E.M.)