Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) solicită Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) şi Guvernului să facă o derogare de la textul hotărârii cu privire la deplasarea persoanelor nevaccinate în întervalul orar 20.00 – 05.00 în localităţile în care rata de incidenţă a depăşit valoarea de 7,5 cazuri la mia de locuitori, pentru a putea permite astfel şi pelerinilor care nu au asupra lor documentul cu privire la imunizare să se poată închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.
„Ne aflăm în cea de-a doua zi de pelerinaj aici, la Iaşi. Este o atmosferă frumoasă, liniştită, duhovnicească, pelerinii sunt bucuroşi după ce se închină la moaşele Sfintei Cuvioase Parascheva şi cele ale Sfântului Gheorghe Pelerinul. Nu au fost incidente deosebite, cu excepţia unor momente, petrecute astă noapte, când ţinându-se cont de o interdicţie generală de circulaţie a persoanelor în intervalul orar 20.00 – 05.00, o parte dintre pelerini au fost opriţi la rând pentru că nu aveau asupra lor certificatul verde de vaccinare. De aceea, dorim să reînnoim rugămintea noastră către autorităţi – la nivelul autorităţilor locale am găsit această înţelegere – pentru a exista o decizie care să aibă efect în plan practic şi anume ca legea să fie interpretată în spiritul şi nu în limita ei, pentru că motivaţia acestei interdicţii de circulaţie a persoaneor pe timp de noapte este aceea de a proteja sănătatea oamenilor şi de a limita răspândirea noului coronavirus în comunitate. În momentul în care vine un pelerin, noaptea, şi nu are asupra lui certificatul verde de vaccinare, dacă acesta nu este lăsat să intre la rând, el împreună cu alţi pelerini crează, pe de o parte, aglomeraţie pe străzile Iaşului, aşteptând astfel să se facă ora 05.00 dimineaţa, după care se aşează la un rând care, de această dată, este mult mai mare pe timpul zilei. De aceea, credem că este mai logic, mai sănătoas, ca pelerinii să fie lăsaţi noaptea să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, penru că atunci lucrurile decurg mult mai repede, după care fiecare dintre ei să plece în drumul său. Sperăm să existe înţelegere şi să fie luată o decizie punctuală în această privinţă pentru pelerini, printr-o derogare de la hotărârea emisă iniţial de autorităţi. Aşa cum am zis încă de la început, nu ne dorim ca accesul pelerinilor la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva să fie restricţionat pe baza niciunul motiv”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Deşi nu au fost înregistrate incidente majore în privinţa liniştii şi ordinii publice în rândul pelerinilor, în noaptea de 8 spre 9 octombrie, echipajele Brigăzii Mobile de Jandarmi, împreună cu celelalte forţe de ordine, au fost nevoite să aplice măsuri, constând în aplicarea de amenzi, în cazul persoanelor care nu îndeplineau condițiile prevăzute în legislația în vigoare referitoare la restricțiile de circulație a persoanelor nevaccinate în intervalul orar 20.00 – 05.00.
„Aceste aspecte, coroborate cu faptul că indicele de incidența a infectărilor la nivelul municipiului Iași impune instituțiilor cu atribuții în domeniu verificarea respectării măsurilor de restricție de circulație în afara gospodăriei/locuinței pe timpul nopții, fac să recomandăm tuturor participanților la pelerinaj să aibă în vedere că, deși nu este interzisă participarea la pelerinaj a persoanelor, totuși, pe timpul nopții, circulația acestora până în zona Mitropoliei Moldovei și Bucovinei se supune îndeplinirii condițiilor prevăzute de H.G. nr.932 din 9 septembrie 2021 actualizată, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a declarat col. Ioan Sandu, comandantul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău. (E.M.)