România a înregistrat, anul trecut, un excedent de 514,3 milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare, în creștere cu aproape cu 60% față de soldul pozitiv de 324,9 milioane de euro obținut la finele lui 2013. Astfel, 2014 este cel de-al doilea an cu balanță pozitivă în comerțul cu produse agroalimentare. „Mă bucur că avem al doilea an cu balanță comercială pozitivă. Este un lucru remarcat și de comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Phil Hogan, cu ocazia vizitei la București, că România devine un jucător din ce în ce mai important pe piața europeană, în special în sectorul cerealelor. Urmează să facem pasul următor să integrăm toată această producție și să exportăm în viitor mai multe produse procesate, iar fondurile europene din viitorul PNDR 2014-2020 vor merge cu prioritate în această direcție”, a declarat duminică, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. România a exportat în 2014 produse agroalimentare în valoare totală de 5,409 miliarde de euro, cu 311,5 milioane de euro mai mult față de anul precedent (+6,1%), în timp ce importurile, în sumă de 4,895 miliarde euro, au crescut în ritm mai lent, depășind cu 2,6% valoarea din anul 2013. „Dacă 2013 a fost primul din ultimii 20 de ani cu balanță comercială pozitivă pentru schimburile de produse agroalimentare, iată că anul 2014 ne aduce cel mai bun rezultat din punct de vedere al excedentului comercial pentru această perioadă, respectiv de 514,3 milioane euro’, a precizat Daniel Constantin. Raportat la anul precedent, valoarea livrărilor intracomunitare de produse agroalimentare din 2014 s-a majorat cu 10,7%, în timp ce exporturile către țările terțe au scăzut cu 0,3%. Achizițiile din statele membre UE au crescut cu 3,2% iar cele din țări terțe s-au menținut la același nivel ca în 2013. Potrivit datelor MADR, principalele produse agroalimentare exportate în 2014 au fost grâu (aproape 5 milioane tone pentru 959,4 milioane euro), porumb (3,7 milioane tone /755,1 milioane euro), dar și țigarete, semințe și ulei de floarea-soarelui, semințe de rapiță, orz, animale vii din specia ovine sau caprine, carne de pasăre precum și animale vii din specia bovine. Comparativ cu încasările obținute în 2013, volumele majorate exportate de țigarete și semințe de rapiță au adus un plus de 193,1 milioane euro (total 699,1 milioane euro) și, respectiv, 145,7 milioane euro (total 338,3 milioane euro). Exportul de nuci a performat și în 2014: în condițiile creșterii cu 22,8% a cantității livrate precum și a prețului unitar, încasările au crescut cu 55,6% față de anul 2013, la 60,4 milioane euro. Carnea de porc, șroturile de soia, produsele de brutărie-patiserie, diferitele preparate alimentare și ciocolata s-au situat pe primele locuri în structura importurilor agroalimentare din 2014, după ponderea valorică în total import. Față de anul 2013, facturile au fost mai mari în principal la tutun brut (total 162,4 milioane euro, reprezentând o creștere cu 27,9%), carne de pasăre (146,1 milioane euro, +19,2%), ciocolată (163,6 milioane euro, +16,3%) și carne de porc (286,1 milioane euro, +6,5%). Zahărul, produs care se situa în mod tradițional pe primul sau al doilea loc în topul importurilor alături de carnea de porc, a marcat o scădere semnificativă a importurilor (mai puțin cu 47.900 tone, respectiv 60,8 milioane euro), sub presiunea cantităților de zahăr din sfeclă produse suplimentar în 2014, acesta clasându-se pe locul 10 în top importuri, după cafea. Valori în scădere ale importurilor s-au mai înregistrat la grâu (-6,8 milioane euro), țigarete (-29,8 milioane euro), lapte și smântână (-8,3 milioane euro), ape minerale care conțin zahăr și semințe de floarea-soarelui. Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerțul agricol al României în anul 2014, livrările de produse agroalimentare către această destinație având o pondere valorică de 61% (58,4% în 2013), iar achizițiile din statele membre UE au deținut o pondere de 81,4% (80,9% în 2013).