Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a validat marţi componenţa conducerii Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), în ciuda faptului că reprezentanţii grupurilor parlamentare ale PDL şi PP-DD au părăsit sala de şedinţă. Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a anunţat marţi că Partidul Democrat Liberal va sesiza Curtea Constituţională a României (CCR) în legătură cu hotărârea Parlamentului privind noua conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
„Ne-am retras de la acest vot şi vom ataca la Curtea Constituţională tot ce va ieşi pe această situaţie. Ceea ce s-a întâmplat la Autoritatea de Supraveghere Fiscală este exemplul tipic de folosire a legii pentru a impune o clientelă politică proprie”, a susţinut Rădulescu la Palatul Parlamentului. Democrat-liberali sunt nemulţumiţi de faptul că în conducerea ASF se află persoane care au beneficiat de salarii compensatorii la sfârşitul mandatului şi acum candidează din nou. „(…) Şi o noutate, sunt printre aceşti candidaţi (…), de la USL şi de la UDMR, persoane care au beneficiat de salarii compensatorii sau de bonus la sfârşitul mandatului şi acum candidează din nou, ceea ce este total incorect. La sfârşitul unui mandat de cinci ani cu salarii de mii de euro pe lună era necesară şi gratificarea persoanei respective cu un bonus de câteva zeci de mii de euro pentru performanţa de a fi rezistat până la sfârşitul mandatului”, a afirmat Rădulescu.
La rândul său, liderul deputaţilor PDL Mircea Toader a subliniat că democrat liberalii au refuzat să semneze propunerile grupurilor parlamentare referitoare la numărul de locuri în conducerea ASF.
„Acum două săptămâni s-a stabilit modul cum trebuie să fie stabilită conducerea ASF-ului. În Birourile Permanente am solicitat să facem o reuniune a liderilor de grup, am făcut-o. S-a făcut un proces verbal, unde titlul spunea foarte clar – liderii grupurilor parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor au luat în discuţie numărul de locuri care revine fiecărui grup parlamentar în Consiliul ASF astfel: PSD – şase locuri, PNL – patru locuri, UDMR un loc. Ne-au pus în faţă şi ne-au zis să semnăm. Bineînţeles că noi am refuzat să semnăm”, a precizat Mircea Toader. Liderul deputaţilor PDL a mai menţionat că nu a mai fost niciodată o situaţie în care într-o instituţie publică aflată în subordonarea Parlamentului să nu fie niciun reprezentant al Opoziţiei. „Am fost în legislatura trecută şi nu a existat niciodată ca într-o instituţie publică aflată în subordonarea Parlamentului să nu existe niciun reprezentant al unui partid din Opoziţie, cu atât mai mult a noastră, care suntem cel mai mare partid de Opoziţie. Ne întrebăm de ce? Vor să ascundă ceva din ceea ce urmează ca această Comisie să supravegheze? Vor să fie un lucru care nu trebuie ştiut decât de cei care sunat astăzi la Putere? Astea sunt întrebările pe care ni le-am pus şi ca atare am hotărât să părăsim lucrările în semn de protest”, a mai spus deputatul democrat-liberal. Pe de altă parte, Toader a mai susţinut că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu permite Opoziţiei să intervină pe procedură.