PSD cere majorarea cu 11% a pensiilor începând cu 1 decembrie

Din ultimele declarații ale liderilor PNL și PSD pare că se prefigurează o alianță pentru guvernare, relatează Realitatea PLUS. Florin Cîțu declara în urmă cu câteva zile că au găsit puncte comune, dar situația „nu este roz” între cele două partide. De data aceasta se va ajunge la un punct comun, declarau cei doi lideri PSD – Marcel Ciolacu și PNL – Florin Cîțu. Cei doi președinți de partid au anunțat că este singura soluție pentru ca România să iasă din criză și de a lua măsurile impuse de situația sanitară, dublată și de cea energetică.

Urmează noi negocieri ale liberalilor, atât cu PSD, dar și cu USR. Surse susțin că Dacian Cioloș nu mai crede în refacerea Coaliției, potrivit Realitatea PLUS.

Se așteaptă ca luni, 9 noiembrie , să aibă loc ședințe la PNL și PSD.

În PNL sunt și nemulțumiri. Sunt lideri din teritoriu care nu doresc o alianță cu PSD și vor refacerea coaliției cu USR. Mai mult, lideri din teritoriu susțin că ar fi fost sunați chiar de președintele Klaus Iohannis pentru înclinarea balanței către PSD, potrivit surselor Realitatea PLUS.

Tot luni va fi și o ședință a liberalilor cu foștii lor colegi de la USR, potrivit surselor Realitatea PLUS.

Însă va fi mai mult una de complezență, potrivit surselor citate, pentru că USR nu s-ar mai aștepta la refacerea coaliției văzând formarea alianței între PNL și PSD, potrivit Realitatea PLUS.

CONDIȚIILE PSD pentru intrarea la guvernare alături de PNL

PSD negociază promisiunile făcute românilor. Inițial, Marcel Ciolacu vorbea despre majorări de alocații, salarii și pensii. Dacă a dat înapoi în câteva ore și nu a mai promis salarii și pensii mărite, invocând execuția bugetară, PSD a revenit și a transmis, după ședința de duminică, alte condiții PNL.

Social-democrații au lucrat și sâmbătă și s-au reunit și duminică la sediul partidului din Kiseleff pentru a încerca să pună la punct programul de guvernare. Măsurile anunțate inițial, destul de dure cele propuse de social-democrați, au fost catalogate deja de mai mulți ani de liberali drept populiste, relatează Realitatea PLUS.

Printre principalele condiții puse PNL se află cele legate de majorarea pensiilor si salariului minim. Potrivit surselor Realitatea PLUS, PSD cere majorarea pensiilor cu 11% chiar de luna viitoare, adică din decembrie 2021, pentru a intra la guvernare alături de PNL.

Răsturnare de situație după ce sâmbătă, Marcel Ciolacu a anunțat că așteaptă execuția bugetară pentru a vedea dacă se pot lua aceste măsuri pe care vor să le propună, pentru a vedea dacă există bani. Cu doar o zi în urmă, Marcel Ciolacu spunea că va intra alături de PNL la guvernare dacă se vor respecta următoarele condiții:  creșterea pensiilor, alocațiilor cu 40,5% și salariilor. Printre măsuri erau amintite: creșterea alocațiilor pentru copii cu 40,5%, creșterea salariului minim de la 1 ianuarie 2022: 2.740 salariul minim general și 3.000 de lei pentru studii superioare, punctul de pensie să crească de la 1.442 de lei la 1.600 de lei, precum și creșterea indemnizației sociale minime, de la 800 de lei în prezent, la 1.000 de lei. De asemenea, PSD cerea un control al pandemiei prin extinderea testării, o medicație antivirală în farmacii și o campanie de vaccinare mai eficientă, ca și asigurarea unnui număr de 1.500 de paturi la ATI . Pe lângă acestea, PSD cerea școală în format fizic, testare permanentă a elevilor și profesorilor și descentralizare în luarea deciziilor. În ceea ce privește măsurile ecoomice și sociale era vorba de combaterea creșterii prețurilor, plafonarea prețului al energie, gaze, lemne de foc și combustibil pentru 6 luni, asigurarea subvenției la gigacalorie la nivelul lunii decembrie.

(sursa:www.realitatea.net)